Börskollen-intervju med investeraren och börsprofilen David “TenBagger” Bagge

Nu är det dags för en uppföljande intervju med börsprofilen, tillika investerare och trader, David “TenBagger” Bagge. Vi får svar på vad som har hänt under de senaste åren, hans senaste satsning Marketmate och en rykande färsk syn på marknaden. Missa inte detta!
Hej David Bagge. Det har nu gått över tre år sedan vår senaste intervju – och mycket har skett på såväl marknaden som för din del. För de läsare som inte känner till dig sedan tidigare, kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund?
Absolut! Jag är en aktienörd på snart 40 år, uppvuxen i Nynäshamn som 15-åring vid millennieskiftet beslutade mig för att bli aktiemäklare när jag blev stor. Sagt och gjort. Efter gymnasiet och universitet inledde jag sedan min karriär som aktiemäklare på Carnegie och Nordea Markets. Efter det har jag förvaltat pengar i ett family office och är sedan nyår VD för Marketmate där jag så gott som dagligen publicerar affärscase och skriver artiklar om marknaden.
...som 15-åring vid millennieskiftet beslutade mig för att bli aktiemäklare när jag blev stor. Sagt och gjort.
Utöver det är jag en levnadsglad, gift småbarnsfar med två underbara döttrar på 3 och 7 år, bosatt i Danderyd och som gärna är ute i skog och mark, tränar och provar fiskelyckan från båten.
Du är numera aktiv som grundare av och VD för ETP-plattformen Marketmate – kan du inte berätta lite mer om den, vilken roll ni vill fylla för börs- och finansintresserade samt din roll som VD?
Marketmate grundades mot bakgrund av att vi ansåg att storbanker och nätmäklare hade ett snårigt system för att presentera de bästa börshandlade produkterna (ETP:n) för slutanvändaren. Inte sällan lyfts bankens egna produkter fram som enda erbjudandet, medan verkligheten är en helt annan.
Vi tror på att användarna vill se hela paletten med börshandlade produkter och lanserade därmed Marketmate som en en gigantisk sökmotor för alla de ETP:er som finns noterade i Sverige, vilket är långt över 50 000 stycken. Genom några enkla knapptryck kan användarna helt gratis söka fram exakt den produkt som de efterfrågar och som fyller de syftet och kriterier som just den användaren har för den tilltänkta affären.
Alla produkter är sedan kopplade med direktlänkar till Avanza och Nordnet för att användaren så enkelt som möjligt och på minsta tänkbara tid kan ta exponering i den tilltänkta positionen.
Marketmate är gratis att använda och det kostar inget extra att “handla produkten” via oss, utan själva affären görs på användarens vanliga ISK, depå eller KF hos Avanza eller Nordnet.
Min roll som VD är att synas mycket i media och ge Marketmate ett ansikte. Jag ser mig själv snarare som ambassadör än som VD, även om det såklart blir en hel del möten i syfte att hela tiden förbättra plattformen med nya lanseringar, expandera till nya geografiska marknader med mera.
Du är ju också en tämligen välkänd X-profil (över 45 000 följare), Youtuber och skribent. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?
Jag försöker ha en tydlig vy om vart marknaden som helhet är på väg, både på kort och på längre sikt. Ibland är såklart den vyn felaktig, men jag lyssnar mycket hellre själv på personer med en åsikt än de som tror att “det kan gå upp eller ner”. Det är nog det som mina följare gillar också tror jag.
Jag försöker också ha en bredare approach till marknaden än endast grafer och nivåer och ser mycket till sentiment och positionering för att analysera de större penseldragen. När alla sitter på samma sida av båten som i USA i januari kan det vara läge att vara försiktigt. Det visade sig vara rätt denna gång med. Nu däremot flyr investerare från amerikanska aktier och då kan det vara läge att börja damma av köpknappen mot USA igen.
Min egna vinning att vara aktiv på sociala medier är att jag snabbt kan få ut min åsikt, bli sedd och hörd, komma i kontakt med andra i intressanta diskussioner och generellt inhämta mycket information som jag sen kan använda i mitt arbete med artiklar och affärscase på Marketmate.
Vi har ju redan täckt av detta i tidigare intervju, men Börskollen har många fler läsare idag än för tre år sedan, så det vore kul att spola tillbaka bandet med en tillbakablick. Hur väcktes ditt intresse för aktier och trading från första början?
Jag kommer från en familj där ingen varken var eller är intresserad av aktier. Däremot introducerades jag för aktier och börsen i stort under Aktie-SM år 2000. Det var en fiktiv tävling där det gällde att skapa så stor avkastning som möjligt under tävlingsperioden. Jag kan knappt minnas att jag gjorde särskilt bra ifrån mig i tävlingen, men det väckte en gnista inom mig att börsen är otroligt fascinerande. Inte minst med tanke på att de aktier som var heta i tävlingen såsom Nokia, Ericsson, Framfab, Icon Medialab, Spray med flera sedan föll handlöst med -90 % eller i vissa fall konkurs bara något år senare.
Det var en fiktiv tävling där det gällde att skapa så stor avkastning som möjligt under tävlingsperioden. Jag kan knappt minnas att jag gjorde särskilt bra ifrån mig i tävlingen, men det väckte en gnista inom mig att börsen är otroligt fascinerande.
Den typen av extrema rörelser fångade mitt intresse, vilket gjorde att jag tidigt intresserade mig för grafer och marknadspsykologi snarare än resultat- och balansräkningar. Redan som 14-åring vid millennieskiftet kände jag att jag hade hittat mitt kall i livet och att det var börs och aktier som jag ville jobba med. Sedan dess har det helt enkelt blivit 25 år framför skärmen, både som hobby de första 10 åren och sedan professionellt som både aktiemäklare, förvaltare och privat investerare och trader.
Överskådligt, hur arbetar du i marknaden idag? Är det en strategi för all handel eller olika tillvägagångssätt? Berätta gärna lite mer!
Jag fokuserar primärt på swing-trading med en horisont på 1-3 veckor. Sedan försöker jag ha en vy över marknaden i stort, speciellt när det bör bli bättre köp-, respektive säljlägen för året.
Jag fokuserar primärt på swing-trading med en horisont på 1-3 veckor.
Utöver det äger jag mer långsiktiga tillgångar i nordiska företagsobligationer, guld och silver, men där jag nu viktat ner guld efter en fantastisk resa på 15 månader till förmån för det digitala guldet, Bitcoin.
Om vi smalnar in på din huvudsakliga mest aktiva handel, kan du försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi? Hur arbetar du i marknaden?
Mitt sätt att handla påverkas mycket lite av börserna olika faser, men i volatila och fallande marknader som vi haft i USA sedan mitten på februari får man vara extra noga med stop losser och gärna använda en mindre hävstång när man handlar. I grafen försöker jag att “Keep it Simple” och studerar egentligen endast indikatorerna MACD, Stockastik och Relative Strength Index (RSI).
Jag är väldigt ofta “contrarian”, vilket innebär att jag snarare säljer börsen efter starka uppgångar och köper på kraftigare nedställ.
I bakgrunden ligger sedan vetskap om historiska säsongsmönster, marknadssentiment och positionering. Jag är väldigt ofta “contrarian”, vilket innebär att jag snarare säljer börsen efter starka uppgångar och köper på kraftigare nedställ. Jag var väldigt skeptisk till amerikanska börsen i vintras givet den enorma positionering i marknaden som låg mot amerikanska aktier vid nyår.
Nu däremot tycker jag att amerikansk börs ser betydligt mer intressant ut efter den senaste tidens nedgångar!
Låt oss fördjupa oss lite mer för att bättre förstå hur du arbetar mer konkret. Ge gärna exempel på ett typiskt analys/case i marknaden som kan beskriva ditt tillvägagångssätt.
Det vi vet på förhand är att det är lättare att träffa bottnar än toppar. En topprocess kan pågå under mycket lång tid och försöker du gå kort rörelsen för tidigt är sannolikheten hög att du kommer ha blivit utstoppad lagom tills den tänkta nedgången inleds. Det råkade jag exempelvis själv utför i S&P 500 i februari då min stop loss i en negativ position effektuerats ganska nära toppnivåerna. Sedan föll börsen med över -10 %.
Eftersom man dock inte förlorat pengar på nedgången har man dock bra med krut att börja leta köplägen igen, vilket var aktuellt i mitten av mars. Sedan bottennivåerna har de amerikanska börserna studsat +4-5% och nu kan man således plocka hem lite vinster på nytt, eller höja stop losserna.
När jag väljer mina case börjar jag ofta i ett större perspektiv så som veckodiagram för att få en känsla för om aktien eller indexet i det perspektivet är översåld eller överköpt i stokastisk eller inte. Det är ett enkelt sätt för att få en känsla för var den specifika aktien befinner sig i cykeln. Sedan adderas Relative Strenght Index (RSI) och det du vill se där för en botten är att nedgången avtar i styrka, vilket ger en så kallad positiv divergens i RSI. En ny lägre botten eller tangering av den förra, men med lägre säljtryck. Det brukar tyda på att säljarna börjar bli klara och därmed har risk/reward för uppgång ökat markant.
Efter ett fall på -50% sedan i juni har vi exempelvis just nu en sådan situation i Novo Nordisk. Även här bör man som alltid ha en stop loss om analysen visar sig vara felaktig och stödlinjer tas ut i grafen. I caset med Novo Nordisk är såklart den psykologiska gränsen vid 500 dkk av intresse för marknaden och en stop loss kan således placeras strax där under.
Exempel på köpcase utifrån ett swing-perspektiv i Novo Nordisk:
Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras?
Jag skulle gärna bli bättre på och framförallt ha mer tid till intradagshandel. Egentligen är metodiken densamma som i min nuvarande handel med en horisont på 2-6 veckor, men i intradagshandel använder du istället lägre tidsintervall på graferna. Iställer för dagsgrafer kikar du istället på 60-, 30-, 10- och 5-3 minuters grafer.
Även här skulle jag liksom i min nuvarande handel leta efter positiva- och negativa divergenser i framförallt RSI för att få en känsla för om rörelsen avtar i styrka åt något håll. Men intradagshandel tar tid och jag har många andra åtaganden och möten om dagarna. Men det är ett område som jag vill utvecklas inom, när tiden finns.
Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar, din trading och ditt företagande? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?
Pengar är långt ifrån det viktigaste i livet och jag håller familjens välbefinnande högst. Däremot möjliggör pengar en massa andra saker såsom resor. Att resa med familjen tycker jag själv är det absolut roligaste man kan göra för pengar. Om 10 år ska vi dock ha en sjötomt i skärgården med bilväg fram till knuten. Båthus, brygga, bastu och ordentligt med sovplatser. Gärna utan belåning. Ett ställe där man kan fiska och elda löv på ålderns höst. Det är mitt stora mål just nu förutom en del renoveringar här hemma.
...jakten på målet i många avseenden är den roligaste etappen.

Privata bilder från Bagges resor. Här från Hawaii.
Men jag tror att det är ytterst viktigt för alla människor att ha mål och våga drömma! Är man 100 % nöjd med sin tillvaro är det en stor risk att drivet slocknar och jag tror att det är farligt i en för tidig ålder. Det är ju knappast en slump att många som föds med mycket pengar blir ganska slappa. Det vet ändå att allt är på det torra. Men frågan är om de är lyckligare som personer än den som springer mot ett mål? Inte nödvändigtvis då jakten på målet i många avseenden är den roligaste etappen.
Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?
Första kvartalet i år har präglats en stor rotation ur amerikanska aktier till förmån för europeiska- och asiatiska (kinesiska) aktier. Europeiska aktier har outperformat amerikanska med +20% i år. Det är en stor rörelse på så kort tid! Jag tror att den pendeln kommer att slå tillbaka mot USA igen där investerare mycket väl kan komma att vikta ner Europa efter en fantastisk start på året och istället öka i USA på nytt.
Jag är således speciellt positiv till den amerikanska börsen här och tror att den kommer att utvecklas bättre än Europa på 6 månader. Det behöver absolut inte innebära att europeiska aktier går ner, men S&P 500 skulle exempelvis kunna stiga +10-15% från idag till nya rekordnivåer, samtidigt som europeiska börser går +5% under samma tid.
Jag gillar amerikanska Big Tech här som alla fallit hyggligt markant sedan februari. Aktier som Alphabet, Microsoft, Nvidia, Meta, Tesla bör kunna stå inför en bättre uppgång på nytt. Detsamma gäller amerikanska småbolag mätt som Russell 200 som fallet -16% sedan deras topp i november.
Där bör det finnas uppsida det kommande halvåret, dels givet att indexet inte varit så här pass översålt i veckoperpektivet sedan oktober 2023 samt det faktum att Fed kan komma att sänka räntan 1-2 gånger fram till hösten. Det bör gynna denna typ av bolag som har en betydligt högre skuldsättning än teknikjättarna.
Har du några bra “stalltips” till en nybörjare som är nyfiken på marknaden och skulle vilja förbättras som investerare eller trader?
Det viktiga är att komma igång. Jag skulle rekommendera att man börjar med små summor och genom det lär sig hantverket och inte minst lär känna sig själv. Sin egen psykologin är det absolut jobbigaste att arbeta med och genom att lära känna sig själv i olika marknadssituationer, vinster och förluster kommer man hela tiden att bli lite bättre än igår. När man sedan hittat den strategi som passar en själv bäst och har kontroll på sin handel kan man skala upp positionerna.
Sin egen psykologin är det absolut jobbigaste att arbeta med och genom att lära känna sig själv i olika marknadssituationer…
Aktiehandel handlar inte om att bli rik snabbt, utan att systematiskt tjäna pengar över tid. Den som vill bli rik snabbt tenderar att satsa stor del av portföljvärdet på aktier med hög risk och inte sällan går det snabbt åt andra hållet. Jag tycker att det är vettigare att se aktiehandel som en långdistanslopp där man på förhand vet att de kommer att komma bra och sämre månader, men där man kan lita på sin egna strategi och risktagande och veta att man kommer att tjäna pengar över tid.
Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju, vilka skulle du då välja?
Henric Falkengren som jobbat i finansbranschens absoluta toppskick sedan 90-talet. Från början på SEB som mäklare och sedan som institutionell aktiechef på Carnegie. Höra hans insikter, anekdoter och hur branschen har förändrats, vilka utmaningar branschen står inför och inte minst sammanslagningen mellan Carnegie och DNB.
Wilhelm Gruvberg på Alcur Select kring hans process kring förvaltning och pricksäkra val av aktier.
Dan McCrum, journalisten som var högsta bidragande till att korthuset kring tyska Wirecard briserade och resulterade i en av Europas absolut största finansskandaler. Även om han själv skrivit en högst läsvärd bok på ämnet vore det intressant att höra hans egna ord om skandalen.
Stort tack för din medverkan och lycka till med Marketmate och investeringarna framåt!
Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som ev. omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.