Börskollen-intervju med IG:s marknadsanalytiker Carl-Henrik Söderberg
Denna gång får du en chans att lära känna tidigare Aktiespararna-profilen och numera IG:s marknadsanalytiker Carl-Henrik Söderberg. I denna intervju delar han med sig av hur intresset för börs och finans väcktes från första början och sin fortsatta resa inom börs och finansmarknaderna, med tillhörande tips som han samlat på sig under åren. Missa inte detta!
Hej Carl-Henrik Söderberg. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.
Jag är 34 år, sambo med två barn (Leon fyra år och Hannes sex månader) och bosatt på Södermalm, Stockholm. Utöver mitt jobb har jag även ett stort intresse av musik och sport (fotboll, hockey och golf).
Till vardags arbetar jag som marknadsanalytiker på IG, en av världens största tradingplattformar. Det dagliga arbetet består förenklat i att skapa content kring de finansiella marknaderna, att förklara vad som händer där ute samt ge inspiration till affärer, om det så är aktier och index eller råvaror, valutor och räntor.
Kommunikationen kan vara både intern (till kunder) och extern via olika kanaler. IG:s tv-produktion IG Börssnack, vardagliga morgonbrev (IG:s Morgonrapporten) och som gäst i finansmedia är tre vanliga och återkommande kanaler.
Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?
Intresset väcktes egentligen på allvar när min mamma gav mig en bok om hur vem som helst kan bygga en ekonomisk frihet, nästan oavsett bakgrund, genom att spara och investera i aktier.”
Jag var egentligen rätt ointresserad fram till 18-årsåldern, fram tills dess var det enkom fokus på idrott (fotboll och hockey) och musik (spelade trummor i ett band). Intresset väcktes egentligen på allvar när min mamma gav mig en bok om hur vem som helst kan bygga en ekonomisk frihet, nästan oavsett bakgrund, genom att spara och investera i aktier. Det ihop med ekonomistudier på universitetet fick “poletten att ramla ned”, att förstå kraften i att låta pengarna jobba för dig och inte enbart vice versa.
Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta men säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?
Efter mina universitetsstudier fick jag ett jobb på SEB inom backoffice där jag bland annat satt rygg mot rygg med Nicklas “Investeraren” Andersson. Mycket aktiesnack blev det där som du säkert kan tänka dig! Sen sökte jag jobbet som aktieanalytiker på Aktiespararna och på den vägen är det. Sedan knappt ett år jobbar jag som marknadsanalytiker på IG Markets, en av världens största tradingplattformar.
Det är ju ett ständigt pussel som ska läggas, för att förstå vad som driver till exempel aktier upp och ned. Det finns alltid flertalet variabler som spelar in, vissa mer begripliga än andra, och just att försöka förstå allt som händer är ett ”never ending game” som såväl inspirerar som motiverar en att alltid läsa och analysera de finansiella marknaderna. Det är en ständigt föränderlig värld vi lever i och att översätta allt som händer till påverkan på de finansiella marknaderna, är både spännande och dessutom väldigt allmänbildande.
Tycker man att det är kul, vilket jag gör, är det en jäkla ynnest att få ha det som yrke, att varje morgon tycka att det ska bli kul att gå till jobbet och försöka göra en bra analys eller bara förklara för läsare/tittare varför till exempel räntor stiger och börser faller efter en för hög amerikansk inflationssiffra. Eller varför vissa sektorer går bättre än andra när kinesisk makrodata kommer in bättre än väntat. Varför oljepriset stiger vid geopolitisk oro i Mellanöstern och sedermera spiller över på såväl inflations- som ränteprognoser. Varför en aktie kan vara fortsatt köpvärd trots en kursdubbling på några månader. Ja, du fattar!
Du är ju också en tämligen välkänd Twitter/X-profil (ca 4 000 följare), Instagram (ca 9 000 följare), aktieskribent hos IG, poddare etc. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?
Hmm, jag försöker väl dela mina tankar kring börs och aktier eller andra tillgångsslag och om exempelvis någon specifik aktie kan vara intressant just nu. Hur pricksäkra dessa tankar/analyser är låter jag vara osagt (haha). Men det är kul att det finns öppna forum där investeringar kan diskuteras.
Samtidigt gäller det att ha ett visst ”brusskydd” på när man scrollar i flödet, det skrivs mycket om allt möjligt och man måste förstå att folk driver sina egna agendor i stor utsträckning. Med det sagt finns det alltid mycket matnyttiga tankar att ta till sig och inspireras av. Glöm inte det där brusskyddet bara!
Finns det några allmänna viktiga urvalskriterier du tycker att man som sparare ska tänka på vid aktieinvestering?
Det beror såklart lite på såväl riskvilja, tidshorisont och hur pass aktiv du vill vara men generellt skulle jag säga att man kommer långt på att äga bolag med beprövade affärsmodeller, att de är lönsamma samtidigt som det finns en tillväxtstory kring bolaget som känns rimlig.
Rider till exempel ett bolag på en underliggande strukturell tillväxttrend, såsom AI, elektrifiering, grön omställning etc. Att den underliggande marknaden växer är alltid positivt, men se samtidigt upp med konkurrenssituationen. En växande marknad med god lönsamhet tenderar givetvis att dra till sig fler bolag, vilket i sin tur kan hämma såväl marginaler som marknadsandelar längre fram.
...man kommer långt på att äga bolag med beprövade affärsmodeller, att de är lönsamma samtidigt som det finns en tillväxtstory kring bolaget som känns rimlig.”
I dagens högränteklimat har sunda finanser också vuxit fram som en allt viktigare variabel att hålla koll på. En stark balansräkning möjliggör tillväxtfrämjande initiativ, såsom förvärv eller investeringar i verksamheten, men också mer aktievänliga åtgärder som höjda utdelningar eller aktieåterköp.
Att hamna snett i aktier vars underliggande verksamhet uppvisar röda siffror och/eller en svag underliggande efterfrågan tillsammans med en ansträngd balansräkning, det har varit en kombo som förorsakat många stora kursfall senaste åren. Många gånger för att berörda bolag behövt gå ut på marknaden och be om mer pengar (emissioner) och den riskviljan har minskat markant senaste åren. Dock mer positiva vindar nu när penningpolitiken så sakteliga ser ut att svänga om till att bli mer stimulativ.
När det kommer till tajming, och att veta NÄR man ska köpa eller sälja en aktie, har du några tankar där?
Teknisk analys kan absolut användas som ett tajmingredskap, men var samtidigt ödmjuk inför att det är långt ifrån någon garant för att ett in- eller utträde ur en aktie blir rätt. Därför är jag en förespråkare för att successivt bygga upp eller montera ned ett innehav. Med andra ord, om du vill köpa aktie A och äga aktier för totalt 10 000 kr under en längre period, köp för kanske en fjärdedel av den summan initialt och fyll successivt på. Framför allt i ett stökigt börsklimat där man blir sugen på att bottenfiska, är lätt hänt att man tycker att en aktie ”borde ha bottnat nu” men där det visar sig finnas betydligt mer fallhöjd.
Sizing blir här också väldigt viktigt. Låt inte ett innehav utgöra en för stor del av din portfölj, framför allt inte på en gång. Det är lätt hänt att sitta med surdegar för länge i portföljen och låta dem förstöra den långsiktiga avkastningen.
De senaste årens börs har ju minst sagt varit prövande/volatil, med såväl stora upp som nedgångar och stora makroekonomiska skiften. Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig?
Jag tycker att det har blivit en tydlig påminnelse om att centralbanker, ekonomer, experter etc kan ha fel under väldigt lång tid. Jag tänker då främst på den totala missbedömningen av inflationsutvecklingen under de senaste åren med den efterföljande rekordsnabba räntehöjningscykeln. Till deras försvar var ju pandemin ett sällan skådat event och givetvis svårt att räkna på effekter. Att gå från närmast total nedstängning och sen en efterfrågan som vänder på en femåring. Addera Rysslands invasion av Ukraina som agerade trigger till en av de största energikriser i modern tid så förstår man att prognoser såklart inte var enkla att göra.
...viktig att komma ihåg framåt, det är att vikten av att se till att låta stora, välskötta bolag med en beprövad affärsmodell, god lönsamhet samt med sunda finanser agera grunden i aktieportföljen över tid.”
En annan grej jag tycker är viktig att komma ihåg framåt, det är att vikten av att se till att låta stora, välskötta bolag med en beprövad affärsmodell, god lönsamhet samt med sunda finanser agera grunden i aktieportföljen över tid. Den som varit ute för långt ut på riskskalan har haft några oerhört tuffa år och många av de hetaste aktierna för några år sedan är fortsatt långt ifrån tidigare nivåer och många av dem kommer nog inte att se kurser över tidigare toppnivåer under en överskådlig framtid. Det tror jag i varje fall.
Det räcker att titta på utvecklingen för storbolag vs småbolag (framför allt olönsamma sådana) för att förstå det. Visst vänder inflations- och räntemotvinden nu, och visst kan man äga småbolag, men fokus på kvalitet förblir alltjämt en väldigt viktig faktor att fokusera på som investerare enligt mig.
Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?
Att inse att saker lätt kan gå åt annat håll än du trott gör att du lättare kan ompröva din analys, skapa en god diversifiering, ha rätt sizing i dina innehav och undvika stora och smärtsamma förluster i portföljen.”
Jag skulle då vilja fokusera mer på ”mjuka” faktorer. Vet inte om det är ett direkt tips men att tycka att det är kul och spännande att försöka förstå världen, ekonomin, börsen, bolag, det är ett mindset man kommer långt med. Kombinera det med att vara ödmjuk inför att du alltid kan ha fel i din analys, och jag tror att det finns en sund grund att stå på.
Att inse att saker lätt kan gå åt annat håll än du trott gör att du lättare kan ompröva din analys, skapa en god diversifiering, ha rätt sizing i dina innehav och undvika stora och smärtsamma förluster i portföljen. Besitter du inte detta tankesätt tror jag att det i sin tur leder till onödigt stort risktagande samt mentala börsfällor såsom ”confirmation bias” där du inte riktigt ser nyktert på ett bolag. Du förstorar positiva nyheter och förminska negativa.
Visst ska vi som investerare våga gå emot kollektivet ibland och hitta aktier som marknaden för tillfället dissar men det är inte samma sak som att envist hävda att analytiker och investerare har fel i en specifik aktie oavsett vilka argument de har. Detta ”hybrissymptom” skapas lätt under tider av stora börsuppgångar. Titta på beteendet hos investerare, såväl småsparare som proffs, under 2020 och 2021.
Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna?
Jag tror att sommaren kan bjuda på en del volatilitet när det vankas rapportperiod och när makrosiffror fortsätter att dimpa ned i strid ström samtidigt som likviditeten kan väntas minska när många är på semester. Sammantaget väger vågskålen över åt det positiva hållet med ett cykliskt uppsving som gjuter mod framåt. Men det blir samtidigt väldigt viktigt att ovan narrativ är intakt för att börsen ska orka vidare.
Orosmoln saknas inte och givet hur starkt många aktier har gått, med värderingar som på många håll kommit upp ordentligt, så krävs det fortsatt positivt nyhetsflöde och vinstutsikter som skruvas vidare uppåt.
Personligen är jag lite orolig för inflationen under sommaren. Ja jag vet, herregud vad trött man är på att prata om inflation men när vi tittar på jämförelsetalen på årsbasis för inflationen idag så kan vi konstatera att det inte är några lätta jämförelsetal vi möts av juni, juli. Junisiffran för USA får vi exempelvis den 11 juli, det är definitivt en siffra att ha lite koll på från hängmattan. Skulle siffran överraska åt det sämre hållet medför det såklart besvikelser vad gäller förväntansbilden för kommande räntesänkningar från Fed.
Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju, vilka skulle du då välja?
Sedan jag börjat jobba på IG har jag kunnat följa tradern Ekka Lundin på nära håll. Han är väldigt duktig och dessutom jäkligt trevlig, där har du nog en kanonkandidat!
Kommentar: Vi har en intervju med Ekka från börshaussen 2021, men det är nu kanske dags för en uppdatering? :)
En bubblare är annars min gamla poddkompanjon som gick under smeknamnet ”Börshataren” på Instagram (Rickard Almqvist heter han). Upplagt för en annorlunda intervju men jag tror att det finns mycket att hämta där.
En favorit när det kommer till kloka och intressanta tankar, både kring börsen men också i det vardagliga livet, är annars Carnegies analytiker (inom teknisk analys) Johnny Torssell.
Stort tack för din medverkan och lycka till framåt!
Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som ev. omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.