Börskollen-intervju med den ödmjuka förvaltaren och grafproffset TenBagger
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börskollen-intervju med den ödmjuka förvaltaren och grafproffset TenBagger

Börskollen-intervju

I veckans intervju får vi möta David Bagge aka TenBagger – för många känd via diverse finansmedia, Twitter och den populära podden Bagge & Brobacke! David är i grunden utbildad ekonom, har tidigare arbetat på flera kända banker och finanshus men tog 2017 steget till att bli “sin egen”. Hans investerarstil bygger på “top-down, där han kombinerar det bästa från makro, sentiment, fundamental och inte minst teknisk analys. I denna matiga intervju delar han friskt med sig av sin resa och sina erfarenheter – och även vad han tror om börsen under de kommande 6-12 månaderna! Missa inte detta!

Hej David Bagge / TenBagger. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag är precis 36 år fyllda och uppvuxen i Nynäshamn där Ilja Batljan på den tiden var kommunens starke man. Jag är gift sedan flera år, är en stolt pappa och boende i Danderyd. Här ute i norrort är det fortfarande nära in till kontoret i city och stadens utbud i övrigt, men man är fortfarande granne med naturen och havet. Till jobbet tar jag mig med cykel på 25-30 minuter. En perfekt start på dagen!

Karriären inleddes på Carnegie Private Banking i september 2010 och ett halvår senare öppnade sig en möjlighet som mäklare på aktiedesken, vilken jag högg direkt och sedan dessa har jag ägnat all min professionella tid åt börsen.”

Jag är i grunden en sjömansson och hela min släkt har jobbat eller jobbar till sjöss, så närheten till havet har alltid varit viktig för mig. I nuläget äger jag ingen båt, men väntar med spänning på att isen ska släppa nere på viken för att kunna ta fram Jetboarden för årets första premiärtur! När jag inte ägnar tid åt börs och grafer ser vi till att vara ute i naturen med familjen och somrarna spenderas i Stockholms skärgård och på österlen. I övrigt ligger skidåkning varmt om hjärtat och långfärdsskridskor.

Karriären inleddes på Carnegie Private Banking i september 2010 och ett halvår senare öppnade sig en möjlighet som mäklare på aktiedesken, vilken jag högg direkt och sedan dessa har jag ägnat all min professionella tid åt börsen. I februari 2015 värvades jag över till Nordea Markets avdelning för institutionella aktiekunder och jag täckte svenska småbolagsfonder och nordiska hedgefonder. Efter 1,5 år på den posten fick jag en roll som affärschef för våra aktiebord i Stockholm, Göteborg och Malmö för att sy ihop affären mellan privatpersoner och entreprenörsledda bolag till vårt institutionella flöde i olika aktier och inte minst vara länken till ECM-avdelningen gällande placings, IPOer osv.

Hösten 2017 var det sedan dags att mönstra av på Nordea och hissa segel för mitt eget förvaltningsbolag som jag startade med en kund från banktiden. De första två åren satt jag själv i det bolaget och fokuserade fullt ut på nordiska aktier, men med ett absolutavkastande fokus. Sedan november 2019 är vi två gamla kollegor från Nordea som styr förvaltningen och i takt med detta har vi även breddat förvaltningen från enbart aktier till en bredare portfölj av aktier, företagsobligationer och derivat av olika slag. Fortfarande med ett absolutavkastande fokus.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

...det var redan där i årskurs 8 på Svandammsskolan i Nynäshamn som jag bestämde mig för att bli aktiemäklare när jag blir stor!”

Jag gick i högstadiet mitt under IT-bubblans mest intensiva fas och den efterföljande kraschen. Aktier var i hetluften (precis som senaste året) och en kompis pappa tipsade om den fiktiva tävlingen Aktie-SM. Ingen av mina föräldrar var intresserade av aktier och placeringar, men jag fattade snabbt tycke för börsen! Kanske inte hur bolagens förmåga till intjäning såg ut och hur de skulle förbättra sina marginaler, utan kring millennieskiftet var det volatilitet och aktiernas rörelse som stod i fokus! Hur ett stort bolag kunde rusa flera 100% för att sedan gå ner -80% fascinerade mig och gjorde att jag blev intresserad av marknadspsykologi snarare än redovisning. Det är något som präglat mig och min aktiehandel sedan dess och fortfarande gör idag! Även om jag såklart tittar på fundamental analys efter 8 år som aktiemäklare på bankerna tar jag alltid avstamp i grafen innan jag köper eller säljer en aktie.

Hur ett stort bolag kunde rusa flera 100% för att sedan gå ner -80% fascinerade mig och gjorde att jag blev intresserad av marknadspsykologi snarare än redovisning.”

Det behöver ju inte innebära att man aldrig har fel. Jag har fel väldigt ofta, men så länge man har rätt över hälften av gånger kommer man att tjäna pengar. Och jag gifter mig väldigt sällan med ett innehav. Börjar bolaget eller aktien gå åt fel håll är jag snabb med att ta förlusten. Det är en stor skillnad från mina tidiga år som 15-16 åring på börsen. Då hoppade jag ofta på “heta case” på diverse chattsidor och blev sittandes medan aktierna föll allt längre ner genom källargolvet.

Men det var redan där i årskurs 8 på Svandammsskolan i Nynäshamn som jag bestämde mig för att bli aktiemäklare när jag blir stor!  Frågan var ju hur man blir det utan kontakter i Nynäshamn? Samhälle Ekonomi på gymnasiet kändes som ett bra första steg. Efter det gällde det att söka till ett universitet. Jag hade läst om att det fanns en förening i Linköping som kallades “Börsgruppen” och där intresserade studenter kunde utbyta tankar och ideer och där det anordnades föreläsningar och resor. Det lär ju som helt rätt ställe för mig!

Sagt och gjort ansökte jag till Linköpings universitet och blev redan efter ett år ordförande för Börsgruppen och var det under 2007-2008. En utmanande tid på de finansiella marknaderna, men otroligt lärorikt. Vi passade även på att öppna upp Börsgruppen för fler studenter och försökte framförallt locka fler kvinnor att bli intresserade av aktier. Det var ett lyckat koncept och föreningen växte från ca 500 medlemmar till över 3 000 st under min studietid.

Min största motgång rent karriärmässigt var annars precis efter universitetet. Jag signade nämligen med HQ Bank under våren 2010 för att börja som traniee hos dem sista måndagen i augusti 2010. Veckorna efter att jag skrivit på kontraktet uppdagades att det inte stod riktigt rätt till med värderingen av derivatpositionerna på HQs tradingavdelning, men eftersom jag fortfarande gick och studerade då tänkte jag att det nog skulle hinna lösa sig till hösten. Sagt och gjort examinerades jag som Civilekonom med finansiell inriktning vid Linköpings universitet i juni 2010 och hade ett par avkopplande veckor över sommaren.

Med endast två dagar kvar till början på karriären drogs mattan undan. Finansinspektionen återkallade HQs banktillstånd på lördagen.”

Jag skulle börja på HQ en måndag, men föll på målsnöret. Med endast två dagar kvar till början på karriären drogs mattan undan. Finansinspektionen återkallade HQs banktillstånd på lördagen. Efter det följde två veckor av stor ovisshet och jag sökte en del andra jobb, men finansvärlden år 2010 var inte var den är nu. Det var precis efter finanskrisen och bankerna drog hellre ner på personal och kostnader än att tänka på nyanställningar. En dag i september köpte dock Carnegie HQ Bank och jag var välkommen att börja arbeta på deras Private Banking-avdelning. Jag var trots allt anställd (även om jag inte hade något passerkort eller varit inne i lokalen) och där tog sedan karriären fart!

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Den stora skillnaden mellan mig nu och när jag jobbade på bankerna är att jag har ett mycket bredare angreppssätt till börsen, sektorer och enskilda aktier. De senaste fyra åren har jag en mycket bättre förståelse för makroekonomi (som dessutom var mitt favoritämne på universitetet) och hur räntor, dollar, flöden, osv styr utvecklingen på börsen.

Den stora skillnaden mellan mig nu och när jag jobbade på bankerna är att jag har ett mycket bredare angreppssätt till börsen, sektorer och enskilda aktier.”

I min värld gör det att jag känner mig “bredare” i min approach nu och har mycket lättare i att hitta en förklaring till varför något rör sig på ett visst sätt eller för att försöka hitta framtida vinnaraktier och sektorer.


Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 30 000 följare) och driver podden Bagge & Brobacke. Vad får man som följare/lyssnare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Som en följare av mig på Twitter får man ta del av mitt sett att se på börsen, ofta med “kartor” på både kort och lång sikt. Vart jag tror att ekonomi och makro är påväg och vilka sektorer som bör gynnas och missgynnas av detta. Det är väldigt sällan som jag skriver om enskilda bolag, utan fokuserar mer på sektorer. Med det som utgångspunkt kan följare sedan göra sin egna analys på kammaren och komma fram till om det är köpläge eller inte i tillväxtaktier eller vad det nu kan vara.

Som en följare av mig på Twitter får man ta del av mitt sett att se på börsen, ofta med “kartor” på både kort och lång sikt.”

Det finns så otroligt många duktiga personer på Twitter som ägnar sig åt enskilda aktiecase och jag tror att jag kan vara ett bra komplement till dessa för en bredare syn på marknaden. Personligen använder jag Twitter för att få ut min talan samt hämta inspiration från en mängd andra duktiga profiler, både här hemma och i utlandet.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Oj, jag har nog egentligen inga enskilda förebilder, men en person som är otroligt duktig på att hitta långsiktiga case är Twitterprofilen LaBull som har ett häpnadsväckande track record.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Jag har generellt ett taktiskt angreppssätt till börsen och har nog alltid haft det. Jag försöker ha en vy på 4-12 veckor och i den förhållandevis volatila miljö som börsen befunnit sig i sedan november 2017 som jag startade “eget” har det varit rätt approach. Speciellt eftersom vi ska vara absolutavkastande och tjäna pengar i alla väder. Liksom en pokerspelare väljer jag att väga risken mot reward:en. Om jag tror att börsen kan falla -10% på en månad, eller gå upp 5% så är det en sämre hand att spela. I slutet av januari i år hade däremot börserna redan fallit -12% på 3,5 veckor och där såg jag minst +10% uppsida, men bedömde nedsidan i som omkring -5%. Således betydligt bättre risk/reward för att ta position.

Liksom en pokerspelare väljer jag att väga risken mot reward:en. Om jag tror att börsen kan falla -10% på en månad, eller gå upp 5% så är det en sämre hand att spela.”

Dessvärre tycker jag att den studsen jag såg framför mig hittills är ganska dålig. Speciellt i Sverige och i Europa. I Europa testade vi faktiskt januaris lägsta nivåer den 14 februari igen. Det luktar illa och om något är jag nu än mer säker på att det kommer gå ner ytterligare -15-20% under de kommande 12-15 månaderna! Jag är säljare på uppställ härifrån!

Min långsiktiga vy är fortfarande att vi står inför multipla år av en stor konsolidering på börserna världen över och där vi i de flesta huvudindex nu håller på att färdigställa en stor toppformation. Det betyder inte att jag nödvändigtvis anser att börserna ska ner redan nu, men jag tror att det blir en ännu tuffare miljö under Q2 och framöver. Allt kokar således ner till tidsperspektiv. Är man en långsiktig investerare (>1år placeringshorisont) anser jag att det kommer komma bättre köplägen senare i höst eller under H1 2023 att addera risk. Är man en “kortsiktig” spelare som oss, så bör det finna ett par procent till totalt att hämta på uppsidan under Q1/början av Q2, men jag kommer vara säljare på uppställ härifrån.

I vår förvaltning har vi tre delar, företagsobligationer, aktier och derivat. Grundallokering är 50/50 mellan företagsobligationer och aktier. Där derivaten “kompletterar” de andra delarna genom att kunna ta positionering för uppgång eller nedgång, så de fungerar som leverage eller skydd. Så som börsen ser ut nu har vi generellt mycket högre kassapositioner än normalt och väljer istället att i stort spela uppsida via derivat. Går börsen upp är vi med, går det ner så kommer vi att tappa, men långt mycket mindre än om vi varit fullinvesterad med kassan.

Jag försöker ha ett top-down-perspektiv där jag utgår från global makro och vilka vindar som blåser där.“

Jag försöker ha ett top-down-perspektiv där jag utgår från global makro och vilka vindar som blåser där. Viktigt för mig är den amerikanska långräntan och dollarn. Och här väger långräntan tyngst. Därefter tar jag avsprång i sektorer och förvaltningsstilar (growth/value) och därefter kokar ner till svenska och nordiska aktier jag vill äga i dessa. Förra våren ansåg jag exempelvis att den var på väg inför en svagare period på nytt (fallande räntor) och då den brukar korrelera väl med banker och cykliska bolag sålde vi all svensk verkstadsexponering under förra våren samt bankerna i syfte att köpa tillbaka dessa vid en räntebotten under sommaren. Den strategin spelade ut sig väldigt bra förra året.

Just nu tror jag att vi har ett liknande läge igen, men denna gång tror jag att den amerikanska 10-årsräntan går in för en mer viktig topp och att nästa botten sätts under 2024. Vi sålde därmed all vår svenska verkstadsexponering och de svenska bankerna tidigt under januari och jag har sedan dessa en betydligt högre kassa än normalt kombinerat med en allokering mot en korg av svenska och nordiska tillväxtaktier som borde stå inför ett par bättre veckor framöver när väl varmluften i långräntan mattas av. Som ni märker är jag ofta lite contrarian. På gott och ont. Men just nu tror ALLA att långräntorna ska högre under året och därmed är positioneringen därefter. Då brukar det vara smart att börja smyga över till andra sidan av båten.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Oj, jag är inte så långsiktig på börsen så att de traditionella urvalskriterrna spelar speciellt stor roll. Vi ska tjäna pengar i alla typer av börsklimat. Tillväxt kontra lönsamhet beror också på vilken fas som bolaget befinner sig i. Är det ett företag som är i inledningen av att bli stort inom ett specifikt segment eller marknad så ser jag gärna tillväxt före lönsamhet, men där man efterhand absolut fokuserar på att förbättra lönsamheten i bolaget genom att höja priser, förbättra marginalerna, etc.

Med vår tidshorisont och absolutavkastande approach är annars en “story” kring aktien viktigare…"

Att ha starka ägare av kött och blod går också före Vanguard och Blackrock (ETF-flöden) varje dag i veckan. Att ledningen äger bra med aktier eller har andra incitamentsprogram är såklart också något jag gärna vill se i ett långsiktigt innehav.

Med vår tidshorisont och absolutavkastande approach är annars en “story” kring aktien viktigare och det kan vara allt från ett potentiellt marknadsgodkännande, kvartalsrapport eller andra fundamentala trender.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

För exakta köp- och säljlägen använder jag teknisk analys och är egentligen ingen “nivåspelare”…”

Till att börja med har vi en tydlig risk management där ett enskilt innehav inte ska äga mer än en viss procent av den totala boken. Och i volatila tider drar vi alltid upp kassapositionen för att ha torrt krut när läge uppstår. För exakta köp- och säljlägen använder jag teknisk analys och är egentligen ingen “nivåspelare” (typ som att det är köpläge om en aktie bryter över en gammal topp till nytt ATH och att man därmed ska köpa det brottet upp).

Jag tittar mer under huven och studerar alltid momentum genom stokastisk och RSI. Stokastisk använder jag för att indikera en tidsperiod där en aktie bör bottna/toppa och därtill lägger jag in RSI för att mäta styrkan/svagheten i aktien rörelse. Det jag letar efter är divergenser i RSI. Det vill säga en ny topp i aktien men med svagare RSI jämfört med den tidigare toppen. Ja då har vi en avtagande styrka i rörelsen uppåt och därmed ofta ett hyggligt bra säljläge. Det omvända gäller när jag letar efter bottnar. En ny lägre botten i en tillgång, men med högre RSI jämfört med den förra botten tyder på att säljtrycket/styrkan i nedgången avtar och därmed har man ett betydligt bättre köpläge än att fånga den första spiken nedåt.

Om det finns en stark fundamental story i aktien samtidigt som aktien rent tekniskt ser ut att bottna har man ofta ett riktigt bra köpläge i aktien.”

När jag satt som aktiemäklare på bankerna och analytikern tyckte att det var köpläge i aktie XX, så stämde jag alltid av det i grafen innan jag ringde brett till kunderna. Om det finns en stark fundamental story i aktien samtidigt som aktien rent tekniskt ser ut att bottna har man ofta ett riktigt bra köpläge i aktien.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Alla kan alltid förbättras och jag har alltid försökt att vara väldigt ödmjuk till både arbetsgivare, kollegor och till börsen i stort. Gällande börsen kan alla ha fel i sin tro, men det gäller att inse när man har fel och inte blir sittande med ett specifikt innehav som går ner vecka efter vecka. Är man långsiktigt och inget fundamentalt har ändrats i företaget är den typen av nedgångar ofta flödesdrivna och därmed ett läge att öka upp sin långsiktiga position i aktien. Men om något förändras radikalt i företaget (händer ofta inom bioteknik exempelvis) så måste man ta till sig det och dra i stoppen tidigt om det börjar barka åt fel håll för bolaget och därmed aktien.

Gällande börsen kan alla ha fel i sin tro, men det gäller att inse när man har fel och inte blir sittande med ett specifikt innehav som går ner vecka efter vecka.”

Sen är det viktigt att inte ha för stor position i illikvida aktier som kan vara mycket svårt att komma ur på vettigt sätt. Som bekant gillar jag aktier inom Large Cap för vår förvaltningsstil då det går snabbt att göra volym åt båda hållen. Likviditeten är i och för sig katastrofal i orderböckerna nu för tiden även i de stora namnen då de flesta handlar sina ordrar VWAP över dagen osv. Förr stod det ju exempelvis ett par hundra tusen aktier på varje nivå i orderboken i exempelvis SKF. Idag står det några tusen aktier i bästa fall och slår dig på en nivå kommer orderboken med hjälp av alla algoritmer i marknaden att förflytta sig direkt. Det måste varit riktigt skoj att handla aktier förr i tiden.

Som småbarnsförälder och nybliven husägare har jag inte speciellt mycket tid över på en vecka på att sitta och fundera på nya saker, men om något så ska jag framöver lägga tid på att bygga upp mer långsiktiga innehav i förvaltningen (gärna på den större nedgång på börserna som jag ser framför mig de kommande 12-15 månaderna) med bolag som bör utvecklas bra kommande 1-3 åren och sedan vara mer taktiskt allokerad med resterande del av förvaltningen. Och generellt frigöra mer tid för att studera rörelserna inom global makro och grafer i stort. Jag måste generellt bli bättre på att screena mängder av aktier för att inte missa något riktigt bra läge.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Eftersom jag jobbar med min hobby kommer jag alltid att fokusera på börsen!”

Det övergripande målet är att fortsätta leverera i vår förvaltning och om något bygga ut förvaltningen. Om 5-10 år vill jag fortsätta med det som vi gör idag, men i den bästa av världar innebär det ett större mandat och gärna några fler anställda med sin specifika expertis. Eftersom jag jobbar med min hobby kommer jag alltid att fokusera på börsen!

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Ja vi investerar efter ESG och äger därmed inte aktier eller tillgångar inom oljeindustrin, gambling, tobak etc. Sen kan jag tycka att den här ESG-haussen har fått väl stora genomslag senaste åren och vissa aktier såsom NIBE handlades på bakbenen från corona-kraschen med en uppgång på över 300% på endast 20 månader. Det gjorde att värderingen drog iväg något enormt och i år är istället aktien ner -35% på åtta veckor. Jag skulle tro att de fortfarande säljer lika många värmepumpar som tidigare, men idag har vi en sundare värdering jämfört med i november, även om jag totalt sett tror att den kan komma ner ytterligare under året.

Sen kan jag tycka att den här ESG-haussen har fått väl stora genomslag senaste åren och vissa aktier såsom NIBE handlades på bakbenen från corona-kraschen med en uppgång på över 300% på endast 20 månader.”

Ta oljeindustrin som ett annat exempel. Där har vi en industri som hela världen är djupt beroende av, för handen på hjärtat så tar en omställning till ett helt grönt samhälle extremt lång tid och tekniken inom förnyelsebara energikällor måste utvecklas mer. Dessutom har vi ju knappt någon kärnkraft kvar! Inga investerare vill allokera kapital till oljeindustrin till följd av ESG och bankerna står knappast med öppna armar att finansiera nya oljefält osv. Det gör att du skulle kunna få en oljekris på sikt med riktigt höga oljepriser som agerar som en stor motvikt till det globala konjunkturtillväxten.

Rent taktiskt tycker jag dock att olja ser mycket toppish ut här i krokarna vid 90-100 usd/fat och jag har generellt en dyster syn på konjunkturen kommande 12-18 mån, men på sikt skulle underinvesteringarna inom oljerelaterat leda till en större energikris. I så fall har vi bara sett försmaken på en sådan under vintern i år.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

...en utbildning är aldrig fel. Det går ju utmärkt att handla aktier från studierummet under tiden.”

Ja generellt uppmanar jag alla att skaffa en utbildning att stå på. Även om man kan tjäna mycket pengar på att sitta hemma i mammas källare och daytrejda aktier så är det långt ifrån alla som lyckas. Dessutom kan det vara problematiskt att ta upp bolån, få kontokrediter osv om man nolltaxerar år efter år. Då mynnar det ner till att casha en bostad i slutändan och därmed kanske ta ut större delen av värdet på depån. Då sitter du där i bostaden men inga pengar kvar till löpande utgifter och inte heller något kapital kvar att handla för på börsen. Så en utbildning är aldrig fel. Det går ju utmärkt att handla aktier från studierummet under tiden.

De nybörjarmisstag jag själv gjorde i början som 15-20-åring var att jag hängde på massa forum och köpte aktier som “skulle gå upp flera 100%”. Ofta går istället aktierna åt fel håll istället och man blir sittande med innehav som bara går ner.”

De nybörjarmisstag jag själv gjorde i början som 15-20-åring var att jag hängde på massa forum och köpte aktier som “skulle gå upp flera 100%”. Ofta går istället aktierna åt fel håll istället och man blir sittande med innehav som bara går ner. Jag såg det ofta som lärlingspengar för misstag kommer alla att göra. Jag insåg att man inte ska lita på andra utan göra sin egna läxa. Det kan vara allt ifrån att börja studera vad som är viktigt för aktien att performa bra. Rent tekniskt kan det vara en stark trend, en fundamental story, förväntningar om en ny marknad, marginalförbättringar, ökad tillväxt osv.

Generellt sett äger jag fler aktier nu än vad jag gjorde för 20 år sedan och avstår i stort från bolag inom bioteknik. Där blir utfallen ofta väldigt binära och det är en risk som personligen inte gillar. För investeringar inom bioteknik gäller det att vara grymt påläst och det finns en hel del personer som lyckats riktigt bra historiskt med detta. Men det ligger utanför mitt expertisområde.

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

En kortfattat svar är att börserna ska ner på 6-12 mån! “Inflation kills every bullmarket in the end” - som det så fint brukar heta. Och där är vi nu! Hökaktiga centralbanker som sitter på de största balansräkningarna vi någonsin skådat samtidigt som medvinden från de senaste årens fiskala stimulanser också ebbar ut. Det har skapat stor motvind på börserna i inledningen av 2022, men är knappast något som kommer bedarra under året.. Faktum är att centralbankerna inte ens börjat med sina planerade räntehöjningar och minskning av balansräkningarna. Lägg därtill situationen i Ryssland/Ukraina och du har en perfect storm på marknaderna.

En kortfattat svar är att börserna ska ner på 6-12 mån! “Inflation kills every bullmarket in the end” - som det så fint brukar heta.”

Dessutom ser förväntningarna på BNP-utvecklingen globalt för året för höga ut, samt att förväntningarna på bolagens vinstmarginaler ser höga ut för helåret. Jag tror att dessa estimat kommer att skruvas ner under året i takt med att bolagen inte lär kunna göra samma uppjusteringar på priserna i år samtidigt som kostnadssidan ökar. Inte minst lönerna för anställda. Sen tror jag inte att man ska underskatta “förmögenhetseffekten” som uppstår vid fallande börser. Det är helt enkelt inte lika roligt att konsumera “onödiga saker” så som lyxkonsumtion om du vet att den aktieportfölj är ner kraftigt, din elräkning stiger, dieseln till bilen eller båten  är rekorddyr och din bolåneränta stiger. Jag lever sedan länge efter devisen om att börsen leder underliggande ekonomi och inte tvärtom. Börsen ligger ofta 6-9 månader före.

Jag lever sedan länge efter devisen om att börsen leder underliggande ekonomi och inte tvärtom. Börsen ligger ofta 6-9 månader före.”

Under förra våren blev jag övertygad om att börserna i USA och Europa/Sverige skulle stå inför ett viktig topp i Q1/Q2 2022. Jag såg framför mig tidsperioden mars/april som en lämplig topp. Efter den starka nedgången vi såg i januari på över -12% i S&P 500 och i Sverige och det faktum att Nasdaq ser ut att ha toppat redan i november, så tror jag att börserna kan ha toppat totalt sett för denna gången. Det gör att jag kommer utnyttja vidare uppställ kommande veckan/veckorna att minska risken ytterligare i förvaltningen. I övrigt är min syn är fortsatt att börserna i Europa och i USA står inför multipla är av stor konsolidering. Potentialen i en nedgång kommande 6-12 månaderna bör vara ca 20-25% från toppen. Det gör att vi bör kunna se ytterligare -15-20% nedgång från dagens nivåer.

Jag kommer fokusera på att ha mycket kassa för att kunna fånga upp många bra bolag senare i år och nu för Q2/Q3 bör det fungera bra att ha en defensiv tillt med exempelvis telekom i portföljen. Det blir snarare mer en period av kapitalbevarande än att tjäna pengar (om man inte jobbar med blankningar eller säljoptioner) för att sedan ha ordentligt med torrt krut att fånga upp översålda börser senare i år eller under vintern/våren 2023.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

@zimp_a
@dividendblower
@kort_sikt

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida investeringar och mål!

Om du vill höra mer från Bagge rekommenderar vi att följa honom på Twitter samt lyssna in på hans podcast!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.