Börsfrossan fortsätter - men när vänder det?
Trots rekordvinster för flera svenska banker och verkstadsföretag som Volvo, Atlas Copco och Sandvik, har Stockholmsbörsen under de senaste två veckorna tappat omkring sju procent. Huvudorsaken är de stigande obligationsräntorna, främst i USA, som nu suddar ut tidigare optimism. Enligt ekonomen Maria Landeborn på Danske Bank finns det nu alternativ till aktiemarknaden som lockar investerare, vilket bidrar till nedgången.
Även om bolagens vinstökningar var förväntade, har flera företag i sina rapporter varnat för en kommande minskad efterfrågan på sina produkter. "Konjunkturens effekt börjar nu märkas i form av en minskad efterfrågan", förklarar Landeborn. Bolagsrapporterna har publicerats samtidigt som räntorna har nått nya toppar och vi har sett oroligheter i Mellanöstern och ökande oro för konjunkturen. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått ner med cirka fyra procent.
Det finns alternativ till aktiemarknaden
Det ökade ränteläget påverkar inte bara konjunkturen och företagens vinster, utan erbjuder också investerare attraktiva alternativ till aktiemarknaden. Tidigare präglades finansmarknaden av uttrycket "There Is No Alternative" (TINA), då räntan var noll och pengarna flödade till aktiemarknaden. "Nu finns det alternativ", konstaterar Landeborn. Detta har lett till att pengar nu flyter från aktiemarknaden till räntemarknaden, vilket resulterar i fallande börskurser.
Detta rapporterar GP.se om.
Är det verkligen så mörkt?
Trots den senaste tidens nedgång på börsen anser Landeborn att det finns ljusglimtar. Det finns tecken på att konjunkturen står emot bra, arbetslösheten har inte ökat och företagen presterar fortfarande bra. "När vändningen kommer beror på hur räntorna utvecklas, som i sin tur mycket hänger på konjunkturen", säger hon och tillägger att det på kort sikt kan bli turbulent. "När vändningen kommer är svårt att veta".