Börsens vd: Därför kan det minskade fondtorget få allvarliga konsekvenser för Sverige
De förändringar som sveper över fondmarknaden, till exempel det minskade fondtorget, väcker oro för Sveriges ekonomiska framtid. Det anser Adam Kostyál, vd för Nasdaq Stockholm. Kostyál varnar i en debattartikel för att konsolideringstrenden kan få allvarliga konsekvenser för småbolagens finansieringsmöjligheter och därmed hela den svenska kapitalmarknaden.
- Minskat fondtorg kan påverka småbolagens finansiering negativt.
- Den svenska kapitalmarknadens ekosystem är en framgångssaga som riskerar att störas.
- Konsolidering och ökad likriktning hotar Sveriges internationella konkurrenskraft.
Som vi rapporterade förra veckan ska antalet Sverigefonder halveras på PPM:s fondtorg.
De förändringar som sveper över fondmarknaden, såsom konsolideringar av mindre förvaltare och ett minskat fondtorg med färre Sverigefonder, väcker nu oro för Sveriges ekonomiska framtid. Adam Kostyál, vd för Nasdaq Stockholm, varnar i en debattartikel i Dagens Industri för att dessa trender kan få allvarliga konsekvenser för småbolagens finansieringsmöjligheter och därmed hela den svenska kapitalmarknaden.
Unik kapitalmarknad hotad
Sverige har en unik kapitalmarknad som sedan 2014 har välkomnat över 600 bolag och genererat över 30 miljarder euro, skriver Adam Kostyál. Stockholmsbörsen har visat sig vara en av världens mest framgångsrika, med en årlig realavkastning på över 8 procent sedan 1966. En betydande orsak till denna framgång är de svenska fondbolagens investeringar, både som ankarinvesterare vid börsnoteringar och som stora ägare på sekundärmarknaden.
Småbolagens framtid i riskzonen
De senaste förändringarna, som inkluderar minskat fondtorg och konsolidering av mindre förvaltare, riskerar att påverka småbolagens möjlighet att säkra finansiering, menar Kostyál. Detta kan få negativa konsekvenser för hela ekosystemet på den svenska kapitalmarknaden. Den tidigare tillgängligheten till riskvilligt kapital har bidragit till Sveriges framgångar inom tekniksektorn, där många innovativa bolag har vuxit snabbt och blivit internationellt konkurrenskraftiga.
Behov av att värna ekosystemet
Kostyál betonar vikten av att värna om det ekosystem som har byggts upp under många år. Konsolidering och ökad likriktning är trender som syns i många branscher, men för att den svenska framgångssagan ska fortsätta krävs en balanserad flora av aktörer, både stora och små. Annars riskerar vi att förlora den bredd i ekosystemet som har varit avgörande för Sveriges ekonomiska framgångar, menar han.