Börsens konsulter under press – väntar kaos eller återhämtning i höst?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsens konsulter under press – väntar kaos eller återhämtning i höst?

Börsens

De börsnoterade IT-konsultbolagen hade ett tufft andra kvartal med inbromsad tillväxt och personalneddragningar. Inför hösten finns dessutom en oro för att den nya LAS-reformen kommer att innebära att mängder av konsultuppdrag avbryts. Det finns dock också faktorer som talar för en stark konsulthöst. Börskollen har tagit tempen på konsultbranschen.

  • Tillväxten hos börsnoterade konsultbolag bromsade in under Q2.
  • I höst hotar kaos på konsultmarknaden som en följd av nya Las-regler.
  • Det finns dock faktorer som talar för en stark konsulthöst, visar nya siffror.

Konsultbolagens tillväxt bromsade in under andra kvartalet. Enligt SaaS-plattformen Cinode, som sammanställer de svenska konsultbolagens delårsrapporter, var medeltillväxten 3,1 procent. Det kan jämföras med 7,5 procent motsvarande period förra året. Värt att notera är också att det görs personalneddragningar - hela 70 procent av konsultbolagen har minskat antalet medarbetare under andra kvartalet.

”Kostnaderna har minskat och vi tror att de stora neddragningarna är avklarade. Bolagen kommer troligtvis börja anställa och förvärva företag igen mot slutet av året när marknaden vänder", säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode.

Från sammanställningen går det också att konstatera att CombinedX, Addnode och Norconsult växte snabbast, men till stor del genom förvärv. Exsitec, Gofore och Avensia har högst marginaler.

”Många bolag rapporterar ändå om en något positivare bild i slutet av kvartalet men den verkliga vändningen förväntas ske först mot slutet av året. Rörelsemarginalen har främst hållits uppe genom nedskärningar på personalsidan. Den genomsnittliga marginalen ökade till 6,1 (5,1) procent jämfört med förra året”, säger Mattias Loxi i en kommentar.

LAS-reglerna kan bidra till en stökig höst

Vad kan man då säga om hösten som ligger framför konsultbolagen? En faktor som kan bidra till turbulens är de nya LAS-reglerna, som vi tidigare har rapporterat om.

Från den 1 oktober måste konsulter som varit inhyrda i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod måste erbjudas fast anställning. Det är en följd av den LAS-reform som klubbades igenom 2022.

Ur konsultbolagens perspektiv finns en farhåga om att den här nya regeln kan ställa till problem. Om de pågående uppdragen inte är tänkta att gå över i en tillsvidareanställning riskerar de att helt sonika avbrytas. Konsulter i komplexa uppdrag riskerar också att bytas ut mitt i projekten.

Mattias Loxi, medgrundare av Cinode säger:

”Osäkerheten gällande hur den nya uthyrningslagen ska tolkas är ett stort orosmoment under hösten. Vissa branschorganisationer anser att lagen främst omfattar bemanningsföretag och inte konsultföretag. Dock gör de flesta konsultföretag, och framför allt kunder, en annan bedömning. De väljer att ta det säkra före det osäkra genom att begränsa konsulter som har varit hos kunderna under en längre tid”.

Bemanningsföretagen som väntas påverkas mer direkt inkluderar bolag som Manpower och Poolia.

Mattias Loxi fortsätter:
”På kort sikt väntas detta skapa mer rotation i branschen och kanske även en ökad försiktighet hos kunderna. På längre sikt tror jag dock inte att det påverkar nämnvärt. Konsultföretagen kommer att paketera om sina erbjudanden i större skala och när spelreglerna blivit tydligare kommer både branschen och kunderna att anpassa sig”.

I en artikel i Dagens Industri har arbetsgivarorganisationen Kompetensföretagen uppskattat att mellan 10 000 och 15 000 konsulter påverkas av den nya regeln. Flera bemanningsföretag kritiserar den nya regeln. Det kan bli svårt, särskilt för konsulter på mindre orter, att hitta nya uppdrag och några av dem förbereder sig för att sysselsätta medarbetare som tvingas lämna sina uppdrag.

Men även tecken på ljusning

Det finns dock tecken på en ljusning på konsultmarknaden också, skriver analysföretaget Radar Group i en artikel. De tar avstamp i konsultmarknadsplatsen Brainville som ser en ökad uppdragsvolym jämfört med fjolåret. De påpekar också att antalet projektledaruppdrag ökat med 13 procent, vilket enligt Manuel de Verdier, vd på Brainville, brukar vara ett av de tydligaste tecknen på vart vinden blåser.

”För första gången på länge märks det att det verkligen är på väg uppåt, och det tydligaste tecknet är antalet projektledaruppdrag. När de ökar är det en tydlig indikator på att fler projekt dras igång och då vet vi också att ännu fler konsulter kommer att sättas i arbete, och det brukar också medföra att fler frilansare och konsulter tas in vartefter projektet fortskrider”, säger han till Radar Group.

Aktuella börstips IT-konsulter

Privata Affärer har satt en köpstämpel på Novotek, som enligt tidningen är ”ett kvalitetsbolag med en god historik”. Bolaget är något av en doldis, men har varit noterat på Stockholmsbörsen i 25 år och specialiserat sig inom IT-system och lösningar för processoptimering, energiövervakning och produktionsplanering.

I en analys av Penser Access by Carnegie pekades annars IT-konsultbolaget CAG Group ut som den mest stabila aktören inom sektorn. Bolagets starka position inom försvar samt bank & finans har bidragit till dess motståndskraft under en utmanande period för IT-konsultmarknaden, anser banken.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien CombinedX

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt