Börsens europeiska försvarsraketer fortsätter visa styrka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsens europeiska försvarsraketer fortsätter visa styrka

Börsens

Företag inom försvarssektorn har sett betydande kursuppgångar sedan Rysslands invasion av Ukraina, med flera bolag som har mer än trefaldigats i värde. Den ökade militära budgeten i Europa driver efterfrågan, men osäkerhet kring politiska beslut påverkar också aktiemarknaden. Privata Affärer sätter sektorn under lupp.

  • Nato-upprustning ökar värdet på försvarsaktier.
  • Osäkerhet kring politiskt styrda budgetar påverkar marknaden.
  • Mindre bolag som Invisio och Mildef visar stark vinsttrend.

Enligt Privata Affärer har bolag som levererar utrustning och tjänster för Natos upprustning fortsatt att gå starkt på börsen. Sedan Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 har tyska Rheinmetall nästan femfaldigats i värde, medan svenska Saab och norska Kongsberg har mer än trefaldigats, visar tidningen i en sammanställning.

Tydlig uppgång men politisk osäkerhet

Den underliggande trenden med ökade försvarsutgifter är tydlig, med prognoser som har höjts med över 500 miljarder dollar sedan förra året. Trots detta finns osäkerheten kvar på grund av politiskt styrda budgetar. Tyskland har varit en av de största givarna av militärt stöd till Ukraina, men nyligen uppstod oro kring framtida stöd på grund av besparingar, vilket påverkade aktiekurserna negativt.

Mindre bolag visar stark vinsttrend

Mindre bolag som Invisio och Mildef har också sett starka resultat. Invisio, som tillverkar kommunikationsutrustning, rapporterade en intäktsökning på 48 procent första halvåret jämfört med förra året. Mildef, som specialiserar sig på stryktålig IT-utrustning, har också sett en ökning i orderingång och förväntar sig att effekterna av höjda försvarsanslag kommer att slå igenom nästa år.

För oss på Börskollen är det tydligt att den ökade efterfrågan på försvarsutrustning driver tillväxten i sektorn, trots att politiska utspel kan skapa kortsiktig volatilitet. Den långsiktiga trenden pekar dock uppåt, och vi ser potential för fortsatt tillväxt inom sektorn.

De större aktörerna som Saab och Rheinmetall har stabila kassaflöden och är väl positionerade för att dra nytta av den ökade efterfrågan. Mindre bolag innebär högre risker, men kan också ge större möjligheter för den som vill investera i långsiktiga trender.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Invisio

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt