Bolagen som slår index nästan jämt – investmentbolag toppar listan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Bolagen som slår index nästan jämt – investmentbolag toppar listan

Bolagen

Dagens Industri har identifierat bolag som under de senaste två decennierna nästan alltid har överträffat index. Denna lista, som inkluderar investmentbolag, teknikkonsulter och nischade mjukvaruföretag, visar på gemensamma framgångsfaktorer som kapitallätthet och en stark förvärvshistorik.

  • Latour har överträffat index 17 av de senaste 20 åren.
  • Investmentbolag som Bure och Investor presterar också starkt.
  • Nischad mjukvara och teknikkonsulter bland de bäst presterande sektorerna.

Dagens Industri har nyligen publicerat en lista över bolag som de kallar för "evighetsmaskiner", vilket innebär företag som konsekvent slår index. Listan är baserad på utvecklingen under de senaste 20 åren och toppas av investmentbolaget Latour, som har överträffat index 17 av dessa år.

Investmentbolagen dominerar

Förutom Latour, tar även andra investmentbolag plats på listan. Bure har slagit index under 13 av de senaste 20 åren, medan Investor har överträffat det under 16 år. Investmentbolagen framstår som en kategori som ofta presterar bättre än marknadsgenomsnittet.

Överpresterande sektorer

Utöver investmentbolagen, inkluderar listan även företag inom nischad mjukvara som Fortnox och Vitec, samt fastighetsbolag som Atrium Ljungberg, Fastpartner och Wallenstam. Teknikkonsulter som Sweco, Rejlers och Afry, samt företag inom teknik- och komponenter som Addtech och Beijer Ref är även representerade.

Gemensamma framgångsfaktorer

Di noterar att de flesta av dessa framgångsrika bolag delar vissa gemensamma nämnare. De är ofta kapitallätta, har en stark förvärvshistorik och präglas av en hög närvaro av grundare och bolagsbyggare. Dessa faktorer verkar vara bidragande till deras långsiktiga överprestation.

Vi på Börskollen ser att dessa insikter kan vara särskilt värdefulla för investerare som söker stabila och långsiktiga investeringar. De identifierade bolagen har visat en imponerande förmåga att kontinuerligt generera avkastning över tid.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Latour

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt