Blankarna börjar flockas runt H&M
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Blankarna börjar flockas runt H&M

Blankarna

Antalet investerare som satsar på en nedgång i H&M:s aktiekurs har ökat markant efter den senaste kvartalsrapporten. Blankningarna är nu på den högsta nivån på över 1,5 år, vilket kan påverka aktiens framtida utveckling. Det rapporterar Dagens Industri.

  • Blankningarna i H&M har nått den högsta nivån sedan början av 2022.
  • JP Morgan varnar för svagare vinstutsikter och håller kvar sitt säljråd.
  • H&M-aktier till ett värde av 16 miljarder kronor är nu blankade.

Enligt en färsk analys från den amerikanska banken JP Morgan är marknadens vinstprognoser för H&M för högt uppskruvade, rapporterar Dagens Industri vidare. Blankningarna i H&M har ökat markant efter den senaste kvartalsrapporten, och andelen korta positioner i aktien ligger nu på 6,01 procent. Detta är den högsta nivån sedan årsskiftet 2022/2023, jämfört med 5,53 procent vid utgången av juni i år.

Ökning av korta positioner

H&M-aktier värda 16 miljarder kronor ligger nu i korta positioner, upp från 15 miljarder kronor dagen före rapporten. Trots denna ökning syns ingen enskild publik blankare med en position på minst 0,5 procent av det blankade kapitalet i blankningsregistret. Vid det senaste månadsskiftet hade den brittiska hedgefonden Marshall Wace en blankningsposition på 0,7 procent, enligt Di.

Försiktiga kommentarer från ledningen

Rapportraset på 13 procent den 27 juni kopplades till försiktiga kommentarer från H&M:s ledning kring målet för lönsamheten, att nå en rörelsemarginal på 10 procent redan i år. Vd Daniel Ervér kommenterade att externa faktorer som råvaru- och fraktpriser gör det mer utmanande att nå detta mål än man tidigare trott. Flera banker och analyshus har sedan dess sänkt sina prognoser och justerat ned sina riktkurser för H&M.

JP Morgan kvarstår vid säljråd

JP Morgan har nu placerat H&M på sin ”negative catalyst watch”-lista, vilket signalerar risker för kursutvecklingen framöver. Bankens analytiker Georgina Johanan upprepar sitt säljråd med en riktkurs på 130 kronor och konstaterar att kursutvecklingen har varit fortsatt svag efter förra månadens rapportras.

Det är viktigt att notera att JP Morgans rekommendation gällande H&M inte har varit särskilt framgångsrik. Banken har haft ett säljråd på H&M sedan september 2022, men sedan dess har aktien stigit med över 50 procent. Den nuvarande riktkursen på 130 kronor är bland de lägsta i hela analytikerkåren, där snittet ligger på 177 kronor. En majoritet av analytikerna rekommenderar köp, medan sex rekommenderar behåll och nio sälj, skriver Dagens Industri.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hennes & Mauritz

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt