Biltema: En framgångssaga i miljardklassen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Biltema: En framgångssaga i miljardklassen

Biltema:

Biltema har nått nya höjder med en rekordvinst på nära 500 miljoner kronor. Med planer på att öppna flera nya varuhus och en kassa fylld med över två miljarder kronor, fortsätter Biltema sin expansionsresa trots ekonomisk osäkerhet.

  • Rekordvinst på 474 miljoner kronor för Biltema Sverige
  • 115 miljoner kronor i ränteintäkter
  • Planerar att öppna nya varuhus i flera svenska städer

Biltema har nyligen rapporterat sin rekordvinst, uppgående till närmare 500 miljoner kronor. Företaget har dragit in över 115 miljoner kronor enbart i ränteintäkter. Den starka ekonomiska prestationen tillskrivs företagets fokus på konkurrenskraftiga priser, något som har gynnat dem i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Stark ekonomisk tillväxt

Biltema Sverige rapporterade ett rörelseresultat på 474 miljoner kronor, en ökning från förra årets 428 miljoner kronor. Företaget har även sett en enorm ökning i ränteintäkter, från 8 miljoner kronor förra året till 115 miljoner kronor i år. Detta har resulterat i att företagets vinst efter skatt har stigit från 349 miljoner kronor till hela 470 miljoner kronor skriver Carup.

Expansion och framtidsplaner

Med över två miljarder kronor i kassan planerar Biltema att satsa stort på nya varuhus. Nya etableringar planeras i städer som Örnsköldsvik, Malmö, Kungälv, Säffle, Gislaved och Kiruna. Företaget söker även mark för ytterligare varuhus på andra svenska orter. "Vi planerar att fortsätta vår expansionsresa med flera nyetableringar och uppgraderingar av befintliga varuhus," skriver Biltema i sin årsredovisning.

Ägarstruktur och skatteplanering

Vad många inte vet är att Biltema är skickliga på att minimera sin skatt. Biltema Sverige AB ägs av ett holdingbolag i Nederländerna, vilket i sin tur ägs av ett holdingbolag baserat i Hongkong. Biltemas grundare, Sten-Åke Lindholm, är en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på över 10 miljarder kronor. Lindholm är sedan millennieskiftet skriven i Schweiz, vilket ytterligare underlättar skatteplaneringen.

Enligt tidigare uppgifter från Dagens Industri äger Lindholm fortfarande 95 procent av Biltema, medan de resterande 5 procenten ägs av hans barnbarn Louise Wennberg. Trots att Lindholm har tagit ut stora summor under de senaste tio åren, finns det fortfarande betydande belopp kvar i företagets holdingbolag.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa Biltemas framgångsresa och deras framtida expansioner noggrant.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt