Bilprovningens nya ägare insyltad i bröstskandal
Bolaget som köper svenska Bilprovningen var inblandat i en skandal där kvinnor fick bröstimplantat inopererade som sedan sprack, rapporterar Aftonbladet.
Tyska TÜV Rheinland ska ta över svenska Bilprovningen. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det ett ansvarstagande företag med möjligheter att utveckla Bilprovningen.
Men TÜV Rheinland är också känt för sin roll i en skandal där tusentals kvinnor över hela världen fick undermåliga bröstimplantat inopererade. Implantaten – kallade PIP-implantat – var en billigare variant som godkändes av TÜV Rheinland, som är ett certifieringsföretag, trots att det fanns brister med dem.
Skandalen briserade 2010 i Frankrike där flera rättsprocesser pågått. 2018 fick 400 svenska kvinnor med implantaten rätt till ersättning av företaget.
– Jag vet att regeringen vill privatisera det mesta, men att sälja ut den svenska bilbesiktningen till ett tyskt bolag som är ökänt för en bröstimplantatskandal, det tar faktiskt priset. Regeringen måste tänka om, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.
Regeringen svarar att man känner till skandalen men att tyska domstolar ansett att TÜV Rheinland agerat "ansvarsfullt och i enlighet med tillämpliga lagar och standarder".
"Företaget har uppnått de krav på köpare som staten ställer gällande etiskt uppförande", skriver regeringen till Aftonbladet.
PIP-implantat
PIP-bröstimplantat tillverkades av det numera nedlagda franska företaget Poly Implant Prothèse.
PIP-implantat återkallades i Sverige 2010 efter beslut av Läkemedelsverket. Dessa implantat fick inte släppas ut på svenska marknaden, enligt beslutet.
Efter beskedet uppmanades kliniker som opererat in implantaten ta kontakt med berörda patienter för att informera om kunskapsläget och de risker som finns med att behålla implantaten. Klinikerna rekommenderades också ta ut implantaten.
Källa: Läkemedelsverket
Källa: TT