Bill Gates miljardsatsar i Örnsköldsvik
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bill Gates miljardsatsar i Örnsköldsvik

Bill

Det danska energiföretaget Ørsted har meddelat att Breakthrough Energy Catalyst (BEC), grundat av Bill Gates, kommer att bli partner och delägare i deras e-metanolprojekt Flagship One. Anläggningen, som kommer att ligga i Örnsköldsvik, kommer att ha en kapacitet på 55 000 ton e-metanol när den är färdigställd 2025.

Nyheter om samarbetet offentliggjordes under FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai. BEC kommer att äga 15 procent av Flagship One, vilket är en del av Bill Gates totala investeringar på 204 miljoner euro, motsvarande 2,3 miljarder kronor, i flera gröna energiprojekt.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Stöd från EU och europeiska investeringsbanken

Det är värt att notera att Flagship One-projektet inte enbart backas upp av BEC. EU:s Horizon Energy och den Europeiska investeringsbanken genom InvestEU ger också sitt stöd till detta spännande initiativ. Detta visar på en bred sammanställning av aktörer som alla strävar efter att främja grön energi och arbeta mot klimatförändringarna.

Projektet är en del av en större global ansträngning för att minska utsläppen och skapa en mer hållbar framtid. Med stöd från sådana tungviktare som Bill Gates och EU är det tydligt att Flagship One-projektet har potential att bli en viktig spelare på det gröna energifältet.

Om Orsted

Orsted är ett bolag från Danmark och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Kraftförsörjning och aktien har 3563st ägare hos Avanza samt 48190st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Ørsted är ett energibolag. Verksamheten är inriktad mot produktion av förnybar energi via vindkraftverk, där störst marknad återfinns inom Norden och Europa. Utöver producerar bolaget även natur- och biogas samt levereras tilläggstjänster i form av program för studie av energimarknadens utveckling. Ørsted grundades 2006 vid en sammanslagning av ett flertal danska energibolag och har sitt huvudkontor i Fredericia.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Orsted

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Orsted

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt