Bilbärgaren: Elbilar presterar bättre än bensindrivna bilar i kyla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Bilbärgaren: Elbilar presterar bättre än bensindrivna bilar i kyla

Bilbärgaren:

Elbilar verkar klara det kalla vädret bättre än bilar drivna av fossila bränslen, enligt data från den norska vägassistansföretaget Viking. Under extremt kalla förhållanden i början av året svarade Viking på 34 000 assistansförfrågningar, varav endast 13 procent var för elbilar. Detta trots att Norge är ett världsledande land när det gäller andelen elbilar, som för närvarande överskrider 24 procent.

  • Enligt den norska vägassistansföretaget Viking, verkar elbilar hantera kyla bättre än bensindrivna fordon.
  • Under extremt kalla förhållanden i början av året svarade Viking på 34 000 assistansförfrågningar, varav endast 13 procent var för elbilar.
  • Dessa data kommer trots rapporter om att elbilar och deras laddstationer misslyckas i kalla förhållanden i USA.

Problem med elbilar i kyla

Det har rapporterats att elbilar och deras laddstationer misslyckas i kalla förhållanden i USA. Tesla-ägare i Chicago tvingades överge sina fordon efter att ha misslyckats med att ladda batterierna i nollgradiga temperaturer. Elbilar vet vi sen innan upplever förkortad räckvidd i kalla förhållanden, med studier som tyder på att räckviddsförlusten kan variera mellan 10 procent till 36 procent vilket Börskollen har rapporterat om innan.

Läs också: Stort test av 18.000 elbilar – Så mycket räckvidd försvinner i kylan

Teslas råd till ägare av elbilar

Tesla har erkänt "problemet" och erbjuder råd till ägare på sin webbplats. "I kallt väder använder fordon mer energi för att värma batteriet och hytten, och det är normalt att se att energiförbrukningen ökar", noterar elbilsproducenten. Tesla råder också ägare att hålla fordonet inkopplat så mycket som möjligt och att frösöka hålla laddningsnivån över 20 procent när det inte är inkopplat för att minska dåliga effekter av kalla temperaturer.

Detta skriver Independent om.

87 procent av uppdragen är fossilbilar enligt bärgaren

Mellan den 1:a och 11:e januari i Norge har räddningstjänsten Viking hanterat över 17.400 uppdrag, vilket är dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

Svein Setrom, ansvarig för Vikings nätverk av stationer, har uttryckt att ökningen är anmärkningsvärd. Med 30 års erfarenhet hos Viking har han aldrig sett något liknande. Enligt honom har Viking främst hanterat fall relaterade till startproblem och batteriutmaningar, särskilt under de kyligaste dagarna. Med tanke på prognosen om ytterligare kallt väder förväntar sig Setrom en fortsatt ökning av dessa problem.

Intressant nog, trots en allmän uppfattning om att elbilar lider mer i kyla, visar Vikings statistik motsatsen.

Setrom påpekar att elbilar faktiskt hanterar kylan bättre. Bara 13 procent av de fall där Viking har ryckt ut för startproblem gällde elbilar, medan de återstående 87 procenten involverade fordon som drivs med fossila bränslen.

Setrom nämner också att dessa bilrelaterade skador ofta beror på att människor inte tänker på batteriets långsiktiga belastning. Han rekommenderar bilägare att kontinuerligt underhållsladda bilens startbatteri. En bidragande orsak till problemen är att bilar används mindre frekvent och oftast för kortare turer än tidigare säger han till tv2.no.

Om ett bilbatteri inte får tillräcklig laddning från dynamon kan det över tid förlora kapaciteten att starta bilen och driva andra funktioner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt