Heta siffror från USA kan stoppa räntesänkning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Heta siffror från USA kan stoppa räntesänkning

Heta

Det skapades betydligt fler nya jobb i USA än väntat, både i december och januari. Och lönerna sticker iväg uppåt, visar färska siffror.

På obligationsmarknaden i USA var reaktionen stor och omedelbar, med kraftigt stigande räntor. Det gäller inte minst räntan på USA:s tvååriga statsobligation, som lyfte 0,15 procentenheter på någon minut.

Det rörde sig även tydligt när det gäller marknadens förväntningar om USA:s styrränta framöver. Sannolikheten för en räntesänkning från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i mars är nu nere kring 20 procent.

– Den dörren har stängts helt, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom på storbanken SEB, om sannolikheten för en räntesänkning av Fed i mars.

Brett uppsving?

Hennes bedömning är att Fed-sänkningen från dagens 5,25–5,50 procent kommer i maj. Fast det förutsätter att fredagens nya jobbsiffror inte är början på ett bredare ekonomiskt uppsving som drar upp inflationen igen utan visar sig vara en tillfällig avvikelse.

Feds räntebeslut påverkar den globala räntenivån och därmed även utrymmet för Riksbanken att sänka styrräntan framöver.

Riksbanken avvaktar?

Den starka jobbsiffran i USA – i grunden ett positivt styrketecken ekonomiskt – kan därför även drabba svenska hushåll och företag som har svårt att hantera det ovanligt höga ränteläget i Sverige.

– Det är fortfarande så att ECB-räntan är viktigast för Riksbanken, och en enstaka månadssiffra för amerikansk sysselsättning tror jag inte ändrar bilden för Riksbanken. Däremot om det här återspeglas i andra data, säger Kopelman.

– Men om Fed väntar längre med att sänka kan det göra att Riksbanken – allt annat lika – också skulle kunna avvakta med räntesänkningar lite längre på sitt håll också, tillägger hon.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt