Begagnatförsäljningen av elbilar skjuter i höjden – når ny milstolpe
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Begagnatförsäljningen av elbilar skjuter i höjden – når ny milstolpe

Begagnatförsäljningen

Försäljningen av begagnade elbilar har nått nya höjder och utgör nu över 5 procent av den totala marknaden, enligt en ny rapport från Kvdbil. Ökningen på 78 procent jämfört med förra året gör tredje kvartalet till det starkaste sedan 2021. Trots att nybilsmarknaden kämpar, visar begagnatmarknaden en stark tillväxt, särskilt för elbilar, elhybrider och laddhybrider.

  • Försäljningen av begagnade elbilar ökade med 78 procent.
  • Begagnade elbilar står nu för 5,3 procent av marknaden.
  • Tredje kvartalet var det starkaste på begagnatmarknaden sedan 2021.

Elbilar driver begagnatmarknadens tillväxt

En rapport från marknadsplatsen Kvdbil visar att begagnatmarknaden för elbilar har haft en markant ökning. Försäljningen har stigit med hela 78 procent jämfört med samma period förra året, och elbilar utgör nu 5,3 procent av den totala begagnatmarknaden. Denna utveckling drivs av ökat intresse för elektrifierade fordon, teknisk mognad och sjunkande priser.

”Att elbilar nu utgör över 5 procent av den totala andrahandsmarknaden är en viktig milstolpe som speglar ett växande intresse för elektrifierade fordon, även inom begagnatsegmentet”, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil i en kommentar.

”Försäljningen av nya elbilar har naturligtvis betydelse, men vi hade inte sett de här volymerna om inte konsumenterna uppfattade begagnade elbilar som ett attraktivt alternativ. Teknisk mognad och sjunkande priser har gjort begagnade elbilar till ett realistiskt och eftertraktat val för en bredare grupp bilköpare”.

Stark efterfrågan på hybrider

Förutom elbilar ser även elhybrider och laddhybrider en stark tillväxt, med försäljningsökningar på 35,6 respektive 29 procent. Totalt har dessa fordonsslag ökat med 16 902 bilar, medan bensin- och dieseldrivna fordon minskat med 10 665 bilar. Den inhemska efterfrågan har varit den främsta drivkraften bakom denna utveckling, även om exporten av elbilar också ligger på höga nivåer.

Starkaste kvartalet sedan 2021

Under tredje kvartalet såldes totalt 330 883 begagnade bilar, vilket motsvarar en ökning på 1,8 procent jämfört med samma period förra året. Detta gör kvartalet till det starkaste sedan tredje kvartalet 2021. Daniel Odsberg betonar att begagnatmarknaden just nu är starkare än nybilsmarknaden, och att de tidigare prognoserna om att nå normala försäljningsnivåer redan har infriats.

Vi på Börskollen ser att dessa siffror pekar på en fortsatt stark efterfrågan på elektrifierade fordon på begagnatmarknaden, vilket kan indikera en förändring i konsumentbeteende och preferenser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt