Bästa fastighetsaktierna 2024 – sektorn redo för revansch
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Bästa fastighetsaktierna 2024 – sektorn redo för revansch

Bästa

Högräntemiljön slog stenhårt mot fastighetsbranschen. Det senaste året har branschen gått starkt men det är fortfarande mycket att ta igen sedan toppnoteringarna hösten 2021. Med sjunkande räntor kan kurvorna fortsätta uppåt. Här listar vi fastighetsaktierna som gått bäst senaste tolv månaderna och noterar även att det inkommit flera nyheter och köptips i sektorn senaste veckan.

Fastighetssektorn tog mycket stryk under perioden med höga räntor, men väntas på samma sätt gynnas av de lägre styrräntorna som centralbankerna nu rullar ut världen över.

Perioden hösten 2021 till hösten 2023 var riktigt tuff för fastighetsaktierna. I november 2021 nådde branschindex för fastigheter en toppnivå på 5513,14. I oktober 2023 hade det rasat med över 50 procent.

Trots årets uppgång ligger index fortfarande runt 29 procent under toppnoteringen för snart tre år sedan.

Fastighetsaktierna har gått bra de senaste tolv månaderna, men det finns mer att ta igen, enligt flera analytiker.

Bästa fastighetsbolagen: Profilens senaste köp i favoritbranschen

Börsprofilen Marcus Hernhag ger i en färsk analys i Privata Affärer en inblick i sina senaste köp i vad han kallar sin ”favoritbransch”. Hans senaste köp är Corem Pref, vars stigande kurstrend i kombination med en direktavkastning på 6,8 procent var drivkrafterna bakom.

Därtill har storägaren Rutger Arnhult köpt på sig stamaktier. Hernhag ville också åt preferensaktiernas företräde när det gäller att ge ägare höga utdelningar, även om avkastningen förmodligen blir lägre än börsindex.

Han konstaterar vidare att aktierna med bäst utdelningstrend i sektorn är Wihlborgs och Sagax, där det förra bolaget höjd utdelningen i 18 år i följd och det förra i 14 år. Därför värderas aktierna också till över substansen per aktie.

Det gäller även NP3 Fastigheter och Emilshus. De till synes dyra stamaktierna kan göra preferensaktierna mer attraktiva, konstaterar han.

Hernhags största fastighetsinnehav är dock Cibus Nordic Real Estate, som har en direktavkastning på 5,8 procent trots en kursuppgång på 30 procent i år.

”För att vara en stamaktie är det här en bra kassako att äga och dagligvarufastigheter känns som ett stabilt fokus”, skriver han.

Färsk analys: Tidningen tror på Stendörren

Ett annat färskt köptips i sektorn är Affärsvärldens rekommendation av Stendörren. Precis som andra aktörer i sektorn har bolaget fått hantera utmaningar i form av stigande räntor – de har även förlorat sin viktigaste hyresgäst i form av Coop – men de står nu inför en period av tillväxt, menar tidningen.

De anser också att värderingen av Stendörren är mindre utmanande jämfört med liknande bolag som Sagax och NP3. Affärsvärlden ser en potential i aktien på 26 procent på ett par års tid.

Ny notering i branschen

Vi kommer också att få se en notering i branschen, då SBB sätter dotterbolaget SveaFastigheter på börsen. Värt att notera härifrån är att SBB-ledamoten Lennart Schuss sålt aktier drygt sex miljoner B-aktier i SBB för att kunna köpa in sig i Sveafastigheter, rapporterar Dagens Industri.

”Jag tror långsiktigt på både SBB och Sveafastigheter och jag har därför valt att avyttra en del av mitt innehav i SBB för att jag planerar att vara med och köpa aktier i Sveafastigheter”, skriver Lennart Schuss i en kommentar till Di.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger bostadsbolagets vd att ”det är helt rätt att notera Sveafastigheter”.

”Dels för att det är en viktig del för att kunna genomföra vår affärsplan. Ser man det från ett marknadsperspektiv så tycker jag att bostadsmarknaden ser jättestark ut om man tittar framåt och vi tror på en stark real hyresutveckling de kommande åren", säger han.

Erik Hävermark menar vidare att det finns ett strukturellt bostadsunderskott i Sverige som fortsätter att öka. Bolaget får också medvind av starka makrotrender som talar för fastigheter, till exempel sjunkande räntor.

Bästa fastighetsaktierna senaste 12 månaderna

Företag Förändring (%)
Neobo Fastigheter 148,00%
Logistea B 121,20%
Samhällsbyggnadsbolag B 111,80%
Brinova Fastigheter 88,80%
Fastighetsbolaget Emilshus 84,30%
Fast Balder 68,90%
Pandox 66,40%
Platzer Fastigheter 63,60%
Cibus Nordic Real Estate AB 63,50%
NP3 Fastigheter 59,30%
Stenhus Fastigheter 58,90%
Wallenstam 57,40%
Corem Property B 54,60%
Wihlborgs Fastigheter 50,60%
Catena 46,40%
Nivika Fastigheter 44,90%
Stendörren Fastigheter 44,40%
Diös Fastigheter 33,00%
Sagax B 32,00%
Castellum 31,40%
Atrium Ljungberg 29,60%
Annehem Fastigheter 17,70%
Hufvudstaden A 12,30%
Fabege 8,50%
Real Fastigheter −28,30%

Källa: Börsdata per 27/9.

Läs mer: Fördjupa dig gärna mer kring fastighetsbolag som investering via vår stora guide där du också finner fler topplistor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Corem Property

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt