Barnbidraget urholkas – lägsta nivån på 50 år

Barnbidraget i Sverige har nått sin lägsta nivå sedan 1974, vilket skapar utmaningar för många hushåll, särskilt ensamstående föräldrar. Det här bidraget har inte höjts sedan mars 2018. I en ny rapport visar Swedbank att bidragets köpkraft har urholkats avsevärt, vilket är en smäll för många familjer. Nu täcker det bara 25 procent av kostnaden för en 10-åring.
- Barnbidraget har inte höjts sedan 2018 och täcker nu endast 25% av kostnaderna för en 10-åring.
- Ensamstående föräldrar drabbas särskilt hårt ekonomiskt av det urholkade barnbidraget.
- Hushållens ekonomiska hälsa har försämrats, med fler som tvingas låna eller använda sparmedel.
I en rapport från Swedbank framgår det att barnbidraget nu är på den lägsta nivån sedan mätningarna började. Detta har lett till en pressad situation för många, särskilt ensamstående föräldrar.
Stagnerande bidrag i en inflationstakt
Barnbidraget har inte höjts sedan mars 2018, då det justerades från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Denna brist på justering i linje med inflationen innebär att bidraget nu endast täcker 25 procent av kostnaden för en 10-åring, jämfört med 36 procent 2018.
Swedbank har följt hushållens ekonomi sedan 1974 och vi har aldrig sett en lägre nivå på andelen kostnader som täcks av barnbidraget. Många ensamstående föräldrar är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop. De drabbas särskilt hårt när bidragen urholkas. Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank
Ensamstående föräldrars tuffa situation
Ensamstående föräldrar är särskilt utsatta, då de i många fall är beroende av barnbidraget för att få ekonomin att gå ihop. Swedbank rapporterar att 27 procent av dessa föräldrar har svårt att få ekonomin att gå ihop överhuvudtaget.
Utöver barnbidraget har även underhållsstödet från Försäkringskassan minskat i värde. Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag kommer dessutom att upphöra vid halvårsskiftet.
Ökad ekonomisk oro bland barnfamiljer
Swedbanks index för finansiell hälsa visar att nästan hälften av de ensamstående föräldrarna har behövt använda sitt sparande för nödvändiga utgifter. Dessutom har 18 procent behövt låna pengar för att klara av det mest grundläggande.
Dessa faktorer sammantaget bidrar till en ökad ekonomisk oro bland barnfamiljer i Sverige, och det finns ett växande behov av att se över bidragens nivå och anpassning till rådande ekonomiska förhållanden.