Banken som har lägsta boräntan
Danske Bank har tagit ledningen bland de större bankerna när det gäller att snabbast sänka den rörliga bolåneräntan, visar nya augustisiffror. På bundet ligger Handelsbanken lägst.
Sedan Riksbanken börjat sänka styrräntan, två gånger sedan i maj, har bankerna hängt på ner i varierande mån och under en viss kritik mot att de varit saktfärdiga.
Nu har alla redovisat sina snitträntor för augusti, något de måste göra på sina sajter enligt regelsystemet och som är en viktig pusselbit för låntagarna som ska förhandla med bankerna. Listpriserna, som bankerna själva helst marknadsför och sedan kan förhandla ner och kalla "rabatt", ska man passa sig för som bankkund. De ligger ofta en hel procentenhet högre.
Danske Bank har den lägsta snitträntan på ett tremånaderslån i augusti, 4,25 procent. Därefter följer SEB och den statliga mindre spelaren, SBAB, med 4,29 respektive 4,30 procent. Högst har Nordea och Swedbank, 4,45 respektive 4,41 procent.
Sedan årsskiftet har bankerna sänkt sina rörliga bolåneräntor med ungefär lika mycket som Riksbanken sänkt räntan, 0,50 procentenheter.
Även de bundna räntorna har sjunkit under året, i takt med den avtagande inflationen och det allmänt lägre ränteläget. På ett bolån bundet i två år ligger Handelsbanken lägst med en snittränta i augusti på 3,14 procent. SEB kommer på andra plats medan Danske Bank då i stället är dyrast med 3,60 procent.
Sedan årsskiftet har tvåårsräntan fallit från fyra procent eller strax däröver.
I jämförelsen ingår Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank och SBAB.
Innehåller annonslänkar till Compricer.
Jämförelse: Så hittar du bästa bolåneerbjudandet idag
I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor från ännu fler aktörer, för att hitta den lägsta bolåneräntan idag. Den här listan från Compricer uppdateras löpande per automatik och inkluderar även fler mindre banker.
Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.
Fakta: Snittränta
Snittränta är den ränta som den genomsnittlige kunden betalar för sitt bolån under en specifik period och bindningstid.
Varje bank måste ange snitträntan på sin hemsida, enligt regler som Finansinspektionen införde 2015 i syfte att stärka kundernas position gentemot bankerna.
Källa: Olle Lindström/TT