Banken: Nu ökar intresset för bundna räntor
I september valde en överväldigande majoritet av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta trots marknadens signaler om bottennivåer för längre bindningstider. Samtidigt ökade intresset för bundna räntor på bolånemarknaden i stort, konstaterar banken i en ny rapport. Denna skillnad i beteende väcker frågor om vad som styr valet av räntebindningstid och vilka faktorer som bör beaktas vid beslutet.
- 97 % av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta i september.
- På marknaden i stort ökade andelen bundna lån.
- Skillnader mellan list- och snitträntor komplicerar valet.
Kundernas preferenser hos SBAB
Trots att de längre marknadsräntorna visade tecken på att ha nått botten i september, valde hela 97 procent av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta. Detta är en liten förändring från juni då 98 procent valde samma alternativ. Endast 1 procent valde att binda hela lånet, och samma andel valde en mix av rörlig och bunden ränta. Detta mönster var konsekvent mellan både villaägare och bostadsrättsinnehavare. Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije har det historiskt sett visat sig fördelaktigt att välja rörlig ränta.
Det framkommer i ett pressmeddelande från SBAB
Marknadens utveckling
På den bredare bolånemarknaden valde en större andel kunder att binda sina räntor i september. I rapporten talas om ”en tydlig ökning”. Detta sammanfaller med en nedgång i räntor för bindningstider över tre månader. Det är dock alltjämt en betydande majoritet – 8 av 10 – som väljer rörlig ränta på hela bolånemarknaden. Boije noterar att vissa kunder bundit räntan under denna period av lägre räntor, men att många fortfarande väljer rörlig ränta.
Utmaningar vid val av ränta
Vi på Börskollen observerar att stora skillnader mellan bankernas list- och snitträntor komplicerar valet av räntebindningstid. Differenserna har ökat, särskilt för rörliga räntor, vilket kan försvåra för kunder att bedöma sina alternativ. Robert Boije understryker vikten av att bolånekunder är medvetna om dessa skillnader och om de rabatter som erbjuds, vilka ofta har en begränsad giltighet.