Rusning på börsen – men inte läge att pusta ut

Stockholmsbörsen rusar efter Donald Trumps tullpaus. Men läget är fortfarande osäkert på världsmarknaden. – Vi kan inte tro att vi ska pusta ut, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Enligt Robert Boije kan vi fortsatt vänta oss tvära kast på börsen.
Enligt Robert Boije kan vi fortsatt vänta oss tvära kast på börsen.
– Det är fortfarande tullkrig mellan USA och Kina, det har inte pausats. Den handeln utgör en betydande del av världsekonomin som bara det kan få börsen att skaka, säger han.
En bild som delas av Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank:
– Det finns en omfattande handel mellan USA och Kina, och det finns flera möjliga konsekvenser för oss. En är att vissa europeiska varor blir mer attraktiva när kinesiska varor blir dubbelt så dyra. Men tullar mellan USA och Kina är fortfarande generellt en risk för omvärlden, säger hon.
Oklart på lång sikt
Samtidigt som president Donald Trump gick ut med en paus mot de länder som inte infört vedergällningstullar mot USA, så meddelade han att tullarna mot Kina höjs till 125 procent.
Utöver det är osäkerheten fortsatt stor kring den framtida tullpolitiken.
– Så länge vi inte har något definitivt besked från den amerikanska administrationen om vad som ska gälla på lång sikt kommer osäkerheten fortsatt vara stor, säger Boije och fortsätter:
– Känslan nu är att varje morgon när man vaknar så vet man inte vad som ska komma från Donald Trump.
Han beskriver börsen som "spattig" för tillfället. Minsta uttalande kan leda till en kraftig svängning.
De generella tullar på 10 procent som nu också gäller mot till exempel EU bidrar också till osäkerheten.
– Det är inte bra, men helt klart mer hanterbart än de högre tullarna, säger Boije.
Trumps smärtgräns
Enligt Maria Landeborn kommer börserna knappast att rusa tillbaka till de nivåer de stod på innan USA:s olika tullbesked.
– I dag får vi stora uppgångar, men hur det ser ut om en vecka eller två beror på om han (Trump) börjar sluta handelsavtal, hur de ser ut, vad som händer mellan USA och Kina, säger hon.
Den mest positiva nyheten i detta är kanske att Trumps 90-dagar långa paus signalerar att han faktiskt bryr sig om marknadens reaktioner, menar Landeborn.
I takt med att världens börser har rasat och Trump stått fast vid sin utgångspunkt har det funnits osäkerheter kring hur långt han är villig att gå och ifall reaktionerna ens spelar någon roll i Vita huset. Gårdagens besked tyder på att de gör det.
– Det i sig är en lättnad för marknaden – att veta att även Trump har en smärtgräns, säger hon.
Källa: Sophie Tanha/TT, Johanna Ekström/TT