Sveafastigheter: Årets största börsnotering är här – så tycker fyra experter att du ska agera
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Sveafastigheter: Årets största börsnotering är här – så tycker fyra experter att du ska agera

Sveafastigheter:

Årets största börsnotering i Sverige är på väg när Sveafastigheter planerar att listas på First North Premier. Med en omfattande fastighetsportfölj som sträcker sig över hela landet, blir Sveafastigheter det största noterade bostadsfastighetsbolaget i Sverige.  Vad säger experterna om noteringen – bör man köpa eller sitta still i båten?

  • Sveafastigheter blir det största noterade bostadsfastighetsbolaget i Sverige.
  • SBB planerar att sälja upp till 44 procent av sitt innehav.
  • Substansrabatten uppgår till 42 procent jämfört med bolagets värdering.

Fastighetsportföljens omfattning

Sveafastigheter har en stor portfölj på 14 467 lägenheter. Fastigheterna är geografiskt spridda över hela Sverige, med en markant närvaro i städer som Linköping, Skellefteå och Helsingborg. Dessutom finns en nyproduktionsportfölj med potential att bygga ytterligare 8 000 lägenheter, konstaterar Privata Affärer.

SBB:s strategiska drag

Den kommande noteringen är en del av SBB:s strategiska omstrukturering. Företaget planerar att sälja upp till 44 procent av sitt innehav i Sveafastigheter, vilket förväntas ge ett kapitaltillskott på upp till 4 miljarder kronor. Detta kan jämföras med SBB:s nuvarande nettoskuld på nästan 50 miljarder kronor.

Vad säger experterna?

Privata Affärer anser att Sveafastigheters aktier initialt verka attraktiva med en substansrabatt på 42 procent. Men det finns flera riskfaktorer att beakta, bland annat en potentiell ränteuppgång och SBB:s fortsatta ägande, vilket kan påverka aktievärdet negativt. Tidningen ser ”för liten uppsida i förhållande till risken” och rekommenderar andra alternativ. Till exempel kan den som är sugen på fastighetsaktier titta närmare på Hufvudstaden.

Affärsvärlden tecknar inte

Även Affärsvärlden uttrycker skepsis inför att investera i bolaget. De pekar i en analys på att fastighetsbeståndet har potential, men att nuvarande prislapp är avskräckande. Dessutom saknas stöd från institutionella investerare, vilket ytterligare ökar osäkerheten kring bolagets framtidsutsikter.

"Det är även mycket talande att man inte lyckats skaka fram en enda institutionell investerare som velat lämna teckningsåtagande. Vi skulle inte teckna Sveafastigheter", skriver Affärsvärlden.

Aktiespararnas råder sina medlemmar att avstå

Inte heller Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att teckna aktier.

"Sveafastigheter har en intressant affärsidé, ett bestånd med potential och blir ett stort bolag i sitt slag på börsen. Men värderingen motsvarar inte riskerna och vi avråder därför från teckning", skriver organisationen i sin motivering.

Dagens industri sist ut: "Teckna inte"

Sista ut bland de stora tidningarna är Di, där skribenten Richard Bråse beskriver bolaget som "en flyktväg för SBB:s aktieägare" och ger rådet att avvakta och inte teckna i noteringsemissionen.

"Sveafastigheter är inte ointressant, men utan några större teckningsåtagare är risken stor att för mycket aktier hamnar i okvalificerade och kortsiktiga händer, med kurspress som följd. Teckna inte," skriver tidningen men tillägger också att de tycker att Sveafastigheter är mer intressant än SBB.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sveafastigheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt