Årets fattigaste månad: Goda råd till alla barnfamiljer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Årets fattigaste månad: Goda råd till alla barnfamiljer

Årets

Januari är ofta en ekonomiskt svår månad för många, inklusive barnfamiljer. Men hur kan man förklara detta till sina barn på ett lättförståeligt sätt? Vi har samlat några råd från Finansinspektionens ekonomiske rådgivare Moa Langemark.

  • Redan från 3-4 års ålder kan barn förstå värdet av saker och kostnader. Börja tidigt att förklara vad saker kostar och hur ekonomin hänger ihop.
  • Prata med barnet om vad pengarna ska räcka till och låt summan öka med barnets ålder och ansvar.
  • Om du har ett barnsparande på börsen, förklara hur pengar kan växa över tid och involvera barnet i besluten.

Förklara arbete och sparande

Förklara för barnen varför man får pengar när man arbetar och varför vissa har mer pengar än andra. Om barnet undrar varför familjen har mindre pengar nu än tidigare, förklara att många familjer har det ekonomiskt tufft och att det är viktigt att prioritera.

Behov och önskemål

Resonera med barnen om skillnaden mellan vad ni "behöver" lägga pengar på, som mat och boende, jämfört med vad ni "vill" lägga pengar på, som semester. Detta hjälper barnen att förstå att ekonomi handlar om prioriteringar och att hushålla med resurser.

Detta rapporterar Finansinspektionen om.

Involvera barnen i vardagsekonomi

Börja tidigt, redan från 3–4 års ålder, med att förklara vad saker och ting kostar i vardagen och hur det hänger ihop. Det äldre barnet kan involveras djupare genom att prata om vad fritidsaktiviteter kostar eller vad som behövs inför en födelsedagsfest.

Om du har ett barnsparande på börsen, prata med barnet om detta och förklara hur pengar kan växa över tid. Låt barnet vara med och påverka sparandet lite grann. Men kom ihåg att riskspridning är viktigt i ett sparande. Om barnet väljer att fokusera på en viss nisch, se till att det finns en bred, billig global indexfond i grunden.

Det viktigaste i ekonomiskt svåra tider är dock att se till att familjen har en buffert. Skaffa en buffert först, innan du börjar spara till ditt barn.

Läs även: Banken sänker boräntan för tredje gången – och nu även den rörliga

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt