Hotar med strejk om skyddsarbete ökar
Ett 20-tal operationer har stoppats i region Stockholm sedan Vårdförbundets övertidsblockad trädde i kraft. Ambulanspersonal har även beordrats till skyddsarbete i flera fall i regionerna.
Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, säger att det mesta av verksamheten rullar på normalt, ett dygn in på konflikten. Men ett 20-tal operationer, spridda över enheterna, har ställts in.
– Det gäller icke akuta fall, sådant som höftledsoperationer och liknande, säger chefsläkaren Johan Bratt.
Ambulanspersonal har också beordrats till skyddsarbete då arbetstiden var över medan insatsen fortfarande pågått och förvandlats till övertid.
– Vi har ju den rätten, säger Johan Bratt.
Kan utöka till strejk
Skyddsarbete handlar om nödsituationer och måste kopplas till en särskild patient eller en särskild situation.
Flera arbetsgivare har begärt förhandling om skyddsarbete, vilket kan ske efteråt för att avgöra om det beordrade skyddsarbetet varit berättigat eller i förväg om man bedömer att en åtgärd måste göras.
– Vi har fått in ett antal sådana begäran, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
Även i Örebro har arbetsgivaren begärt förhandling om skyddsarbete berättar distriktets ordförande Ulrika Hedelind.
Sineva Ribeiro ser en risk med ett utökat skyddsarbete.
– Vi bedömer löpande om arbetsgivaren missbrukar skyddsarbetet. Om det sker kan utöka konflikten, det har vi tydliggjort. Då kan vi ta ut medlemmar på den arbetsplatsen i strejk.
Parterna har ingen kontakt
I Örebro har Vårdförbundet också fått in begäran om förhandling om att behålla beredskapslinjer.
Personal kan ha beredskap i hemmet efter ordinarie arbetstid mot en mindre ersättning, det kan handla om att personal som jobbar kväll och sedan har beredskap över natten. Om personalen kallas in utgår övertid.
– Det omfattas av blockaden så det säger vi nej till, säger Ulrika Hedelind.
I ett pressmeddelande skriver Vårdförbundets motpart, SKR/Sobona att man håller dörren öppen för nya förhandlingar.
– Vi har ingen kontakt alls med motparten. Senast var i onsdags ett dygn innan blockaden trädde i kraft då vi sa nej till deras motbud. Sedan dess har vi inte hört något, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet har fått in 2 000 nya medlemsansökningar i april. Organisationen tolkar det som ett stöd för blockaden.
Fakta: Övertidsblockaden
Vårdförbundet blockerar de 63 000 medlemmarna från att utföra övertid eller mertid. Nyanställningar är också stoppade.
Blockaden gäller alla regioner och fyra bolag: Danderyds sjukhus och Södersjukhuset (som drivs i bolagsform men ägs av regionen), Capio Sankt Görans sjukhus och Ambulanssjukvården i Stockholm. Blockaden gäller sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.
Facket vill ha förändringar i schemaläggningen, mer tid för återhämtning, kortare arbetstid och att övertid inte ska vara en del av planeringen av verksamheten.
Vårdförbundet varslade om blockaden den 11 april, efter en tids medling mellan parterna Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR och Sobona som är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.Det gav inget resultat och blockaden inleddes i torsdags 16.00.
Källa: Vårdförbundet
Källa: Leif Kasvi/TT