Svag svensk krona slår mot SAS
Flygbolaget SAS fortsätter att blöda ekonomiskt. Den svaga svenska kronan slår hårt mot bolaget som redovisar ännu en miljardförlust.
Förlusten före skatt skrivs till drygt 3 miljarder kronor för perioden februari–april, mer än en fördubbling jämfört med samma period föregående år.
Hittills i år innebär det nu en förlust på över 4 miljarder, då finns det dock en tydligt påverkande faktor, den svenska kronan där en dollar i nuläget kostar omkring 10,70 kronor. Rensat för valutaeffekter hade resultatet i stället förbättrats med nästan 600 miljoner kronor.
– Det är den mest utmanande delen för oss just nu. Det är fakta, att driva internationell verksamhet med den svagaste kronan på länge är en utmaning, säger vd:n Anko van der Werff till TT.
Betalar i dollar
Flygbolag som SAS betalar för flygbränsle i dollar, flygplatsavgifter till destinationer i USA – en av bolagets viktigaste marknader – påverkas också av valutakurserna. Eftersom SAS just nu befinner sig i en rekonstruktionsprocess har man enligt Anko van der Werff också begränsade möjligheter till hedging, det vill säga minska risken för ogynnsam valutautveckling.
Mera positivt för bolaget är då att antalet passagerare steg till 10,6 miljoner, en ökning med 7,3 procent. Inför sommaren ser också bolaget en stigande efterfrågan:
– Vi ökar vår kapacitet och vi fyller våra flygplan i allt större utsträckning. Vi ser att konsumenterna fortfarande prioriterar att flyga.
Använd säkerhetsbälte
Flygindustrin har samtidigt den senaste tiden skakats av händelsen där en passagerare omkom i samband med en resa mellan London och Singapore med Singapore Airlines. Detta i anslutning till kraftig turbulens vilket förutom dödsfallet även innebar att ett dussintal passagerare skadades.
Anko van der Werff har varit i kontakt med vd:n för Singapore Airlines och betonar att detta är en otroligt sällsynt händelse:
– Det var inget problem med flygplanet och säkerheten är prio nummer ett för flygindustrin. Jag kan bara ge ett råd till passagerare, när du sitter på din plats, använd säkerhetsbälte på samma sätt som du använder bälte när du färdas i en bil, säger han.
Källa: Tobias Österberg/TT