Anklagar Tesla för att runda strejk – Tesla och bilägarna hittar andra sätt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Anklagar Tesla för att runda strejk – Tesla och bilägarna hittar andra sätt

Anklagar

Enligt fackförbundet IF Metall försöker Tesla runda den pågående strejken genom att söka alternativa verkstäder för sina bilar. Samtidigt hävdar arbetsgivare att fackets sympativarsel främst drabbar enskilda verkstäder, snarare än Tesla själva. Konflikten har sitt ursprung i att Tesla inte vill skriva på ett kollektivavtal, vilket har lett till att IF Metall har strejkvarslat alla Teslas servicecenter samt blockaderat ett 20-tal verkstäder.

Tesla hittar andra vägar

De sympativarsel som facket utfärdat, vilka riktar sig mot företag som inte är direkt inblandade i konflikten, tas inte väl emot av arbetsgivare. Dessa varsel drabbar främst enskilda verkstäder, då Tesla och deras bilägare enligt arbetsgivarna hittar andra sätt att lösa problemet. Vanligtvis är det försäkringsbolagen som sköter kontakt med verkstäder, och om en verkstad är blockerad finns det alltid andra alternativ.

"De hittar i många fall andra verkstäder än de som som är uttagna i konflikt"

"De hittar i många fall andra verkstäder än de som som är uttagna i konflikt", påpekar Motorbranschens arbetsgivareförbunds förhandlingschef Hanna Alsén, och tillägger att det endast är de enskilda verkstäderna som drabbas av sympativarslen. Trots detta följer verkstäderna fackets åtgärder för att undvika att konflikten eskalerar.

Detta rapporterar Göteborgsposten om.

Konflikten om kollektivavtalet

Alsén delar IF Metalls krav på ett kollektivavtal och förstår varför de driver denna konflikt, men hon ifrågasätter hur frivilligt ett kollektivavtal egentligen är om företaget får hela fackföreningsrörelsen på sig om de väljer att stå utanför. Trots detta menar hon att det finns fördelar med ett kollektivavtal för arbetsgivarna, då det ger dem möjlighet att anpassa arbetsrättsliga regler efter sin specifika bransch, vilket kan göra regleringen mer flexibel.

Enligt Alsén är kostnaden för att inte erbjuda tjänstepension till de anställda ofta högre för företaget än att teckna ett kollektivavtal, vilket inkluderar medlemskapsavgift och ett försäkringspaket som täcker tjänstepensioner till de anställda.

Den pågående konflikten fortsätter med ytterligare varsel från målarfacket, riktat mot Tesla men som även drabbar andra verkstäder.

Läs också: IF Metalls strejk mot Tesla går ut över mindre bilverkstäder

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt