Analytiker: Taylor Swift och OS bidrar till högre inflation i Europa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Analytiker: Taylor Swift och OS bidrar till högre inflation i Europa

Analytiker:

Den senaste tidens inflationstakt i Europa kan delvis tillskrivas stora evenemang som OS och konserter med Taylor Swift. Analytiker vid UBS menar att dessa händelser skapar en tillfällig men kraftig ökning i efterfrågan, vilket påverkar konsumentpriserna, skriver CNBC.

  • Stora evenemang orsakar plötsliga efterfrågechocker
  • Högre hotell- och flygpriser driver upp inflationen
  • Levnadskostnaderna för lokalbefolkningen i Paris påverkas inte nämnvärt

Enligt en artikel i amerikanska nyhetskanalen CNBC kan ett högre inflationstryck i Europa kopplas till stora evenemang som OS och Taylor Swifts konserter. Analytiker på storbanken UBS, inklusive Paul Donovan, chefsekonom på UBS Global Wealth Management, pekar på att dessa händelser skapar en "plötslig efterfrågechock".

Plötslig efterfrågechock

Enligt Donovan genererar evenemang som OS och stora konserter en oväntad och kraftig efterfrågeökning. Han förklarar att mätmetoden för priserna är mer benägen att fånga dessa ovanliga och tillfälliga efterfrågemönster, vilket leder till en ökning i konsumentprisinflationen. Detta är särskilt märkbart i sektorer som hotell- och flygresor, där priserna skjuter i höjden under dessa perioder.

Inflationens påverkan på lokalbefolkningen

Trots den ökade inflationen som följd av dessa stora evenemang, förväntas det inte ha en betydande påverkan på levnadskostnaderna för lokalbefolkningen i städer som Paris, där OS äger rum. Enligt UBS beror detta på att många invånare lämnar staden under spelens gång, vilket minskar den lokala efterfrågan.

För mer information om denna nyhet, läs den fullständiga rapporten på CNBC. Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen och rapportera om hur stora evenemang påverkar ekonomin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt