Analytiker: Småbolagen börjar visa styrka och kan stiga 40 procent till
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analytiker: Småbolagen börjar visa styrka och kan stiga 40 procent till

Analytiker:

Det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 har börjat stiga kraftigt i USA och finansanalytiker menar att det kan öka ytterligare 40 procent medan storbolagsindexet S&P 500 väntas börja hacka. Förväntade räntesänkningar och en rotation från stora till små bolag är några av de faktorer som driver uppgången. Redan i augusti kommer trenden att bli tydlig.

  • Russell 2000 förväntas stiga med 40% enligt Fundstrats Tom Lee.
  • En rotation bort från stora bolag kan tynga S&P 500.
  • Småbolag gynnas av potentiella räntesänkningar.

Finansanalytikern Tom Lee på analyshuset Fundstrat tror att småbolagsindexekt Russell 2000 kan stiga med så mycket som 40 procent medan storbolagsindexet S&P står inför utmaningar. Det rapporterar Business Insider. Lee påpekade i en intervju med CNBC att en förändring i Federal Reserves policy kan leda till en betydande rotation från stora till små bolag.

Överskattade stora bolag och attraktiva småbolag

Russell 2000 har redan visat tecken på tilltagande styrka. I måndags steg indexet med 1,8 procent, vilket är den högsta nivån på två och ett halvt år. Samtidigt har stora bolag, särskilt inom techsektorn, börjat vackla. Nasdaq, som domineras av tech-bolag, tappade 2 procent samtidigt som Russell 2000 ökade med 3,6 procent. Enligt Lee är småbolag just nu kraftigt undervärderade, med p/e-tal på 10 gånger förväntade vinster för 2025.

Inflationsdata och ränteförväntningar

Junis konsumentprisindexrapport, som visade på en oväntat låg inflation, gav Russell 2000 en skjuts uppåt. Låg inflation ökar förväntningarna på att Federal Reserve kommer att sänka räntorna, något som är positivt för småbolag som ofta är mer känsliga för räntenivåer.

Lee förutspår att rotationen från stora till små bolag kommer att bli särskilt tydlig i augusti. "Jag tror att augusti verkligen kommer att vara den månad där rotationen blir mer uppenbar, och jag tror att det kommer att vara starkare småbolag och kanske platt eller något nedåt för S&P," sade han.

Vi på Börskollen ser att denna utveckling kan innebära en intressant möjlighet för investerare att titta närmare på småbolag, särskilt om räntorna börjar sjunka. Förra gången Russell 2000 steg kraftigt, med cirka 30 procent i slutet av förra året, kämpade också stora bolag på samma sätt.

Marknadens sammansättning och framtidssyn

Marknadsanalytiker har noterat att en stor del av årets vinster har kommit från ett fåtal stora techbolag, vilket skapar en smal marknadskoncentration. Enligt Charles Schwab liknar detta mönstret från tidigare björnmarknader. Trots detta ser flera analytiker, inklusive David Morrison från Trade Nation, en möjlig fördel i att investerare nu börjar se småbolag som mer attraktiva.

"Denna förändring verkar inte vara en engångsföreteelse, även om det är för tidigt att säga att vi upplever en hållbar trend," skrev Morrison. "Det finns definitivt en positiv tolkning av rotationen, där vinster från övervärderade tech-aktier kanaliseras till mer försummade delar av den amerikanska aktiemarknaden."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Charles Schwab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Charles Schwab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt