Analytiker sänker dagligvarujätten efter svaga rapporten – men en behåller köpråd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analytiker sänker dagligvarujätten efter svaga rapporten – men en behåller köpråd

Analytiker

Efter Axfoods sämre än väntade delårsrapport för tredje kvartalet har flera analyshus valt att sänka sina riktkurser för bolaget. Kepler Cheuvreux är en av aktörerna som reviderar sina förväntningar, där de sänker riktkursen men behåller köprekommendationen. Samtidigt ser Ålandsbanken en neutral framtid för aktien. Vad ligger bakom dessa förändringar?

  • Flera analyshus sänker sina riktkurser för Axfood
  • Kepler Cheuvreux justerar ner riktkursen till 290 kronor
  • Ålandsbanken ändrar sin syn på Axfood från positiv till neutral

Lägre lönsamhet påverkar bedömningen

Finwire rapporterar att Axfoods senaste kvartalsrapport inte levde upp till marknadens förväntningar, vilket har lett till att flera analyshus har sänkt sina riktkurser. Kepler Cheuvreux har reviderat ned sin riktkurs till 290 kronor från tidigare 310 kronor, men behåller samtidigt sin köprekommendation. Analytikerna pekar på att den lägre lönsamheten hos Willys, som är ett resultat av prisinvesteringar och logistikkostnader, bidrog till de svaga resultaten. De förutspår även ett dämpat fjärde kvartal av samma skäl.

Flera sänkningar av riktkurser

Utöver Kepler Cheuvreux har även Danske Bank, DNB, Carnegie och SEB sänkt sina riktkurser för Axfood. Danske Bank har satt den lägsta nya riktkursen på 225 kronor, medan DNB är högst med 300 kronor, ned från tidigare 320 kronor. Dessa sänkningar speglar en försiktig inställning till Axfoods kortsiktiga prestationer och framtida utsikter.

Ålandsbankens neutrala syn

Ålandsbanken har valt att ändra sin syn på Axfood från positiv till neutral. Banken ser potential för återhämtning hos Willys på längre sikt, samt möjligheter i utvecklingen av City Gross. Trots detta anser de att en neutral syn på aktien är motiverad i nuläget.

Axfood, med huvudkontor i Stockholm, är ett ledande företag inom livsmedelsbranschen i Sverige. De driver flera kända kedjor som Hemköp och Willys, samt grossistverksamhet genom Dagab och Axfood Närlivs. Vi på Börskollen ser att bolaget har en betydande närvaro på marknaden med 87 555 ägare hos Avanza och 11 647 hos Nordnet. Trots den senaste tidens utmaningar fortsätter Axfood att spela en central roll inom svensk livsmedelshandel.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt