Analyshuset justerar upp värdet för Rottneros
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analyshuset justerar upp värdet för Rottneros

Analyshuset

Massaproducenten Rottneros har fått sitt motiverade värde utvidgat till 13-16 kronor av Penser by Carnegie. Detta efter att företaget rapporterade ökande omsättning men sjunkande rörelseresultat för andra kvartalet.

  • Rottneros omsättning ökade med 4,4 procent till 711 miljoner kronor.
  • Penser by Carnegie förväntar positiva resultateffekter under tredje kvartalet.
  • Prognosen för vinst per aktie 2024 sänks till 0,5 kronor.

Enligt Finwire har Penser by Carnegie i en uppdragsanalys justerat upp sitt motiverade värde för Rottneros till 13-16 kronor från tidigare 14-15 kronor. Justeringen kommer efter att Rottneros rapporterat en omsättningsökning på 4,4 procent till 711 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med samma period förra året.

Ökade omsättning men lägre rörelseresultat

Trots en ökad omsättning sjönk Rottneros rörelseresultat till 30 miljoner kronor, eller 35 miljoner justerat för en nedskrivning av anläggningstillgångar, jämfört med 41 miljoner kronor året innan. Penser noterar att företagets försäljningspriser släpar efter prisuppgången på NBSK-massa, men förväntar sig positiva effekter på resultatet under tredje kvartalet tack vare fortsatt stark efterfrågan i Europa och Nordamerika.

Investeringar och framtidsutsikter

En betydande investering i CTMP-massa, som förväntas öka kapaciteten med 30 procent, tros bidra till lönsamheten under 2025. Banken har dock sänkt sin prognos för vinst per aktie för 2024 till 0,5 kronor från tidigare 0,9 kronor, och gjort mindre justeringar för 2025-2026. En cyklisk vinståterhämtning förväntas, men denna är något förskjuten på grund av produktionsstörningar och fördröjda prisökningar.

Vi på Börskollen noterar att aktien för närvarande värderas under eget kapital, med ett P/EK-tal på 0,9x för 2024, vilket representerar en historiskt låg nivå. Detta skapar enligt Penser by Carnegie en attraktiv risk-reward-bild, givet deras vinstscenario som bygger på fortsatt goda volymer, högt massapris och stabila höga rörliga kostnader.

Börskollen om Rottneros

Rottneros är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern RROS på Mid Cap. Rottneros verkar inom sektorn Material och aktien har 6618 st ägare hos Avanza samt 1539 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Rottneros är ett företag som tillverkar pappersmassa. De erbjuder ett brett sortiment som inkluderar kartonger och förpackningar, toalett- och hushållspapper, samt massa för elektroniska komponenter och för skriv- och tryckpapper. Den största delen av deras produktion består av pappers- och kartongprodukter, medan resten utgörs av avsalumassa, som innefattar grafiska papper och hygienartiklar. Deras främsta marknader finns i Norden, Europa och Nordamerika. Företagets huvudkontor är beläget i Söderhamn.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Rottneros, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Rottneros

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Rottneros

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt