Analys: Varningssignalen att ta på allvar – inte minst för förvärvsbolag

Enligt en analys utförd av Dagens industri kan strategiska översyner signalera problem för ett företag. Analysen visar att 80% av strategiska översyner som avslutats efter halvårsskiftet 2022 har resulterat i negativ aktieutveckling, medan sex av sju pågående översyner fortfarande ligger på plus. Men dessa siffror kan vara missvisande då de inte enbart beror på företagets åtgärder.
- En strategisk översyn kan ofta vara en varningssignal för företagets aktieägare.
- Många av de företag som förlorat mest på börsen under strategiska översyner har haft en hög förvärvstakt.
- Trots att sex av sju pågående översyner fortfarande ligger på plus, kan detta vara missvisande.
Föga förvånande korrelerar aktiekursens utveckling under en strategisk översyn med börsens övergripande utveckling, skriver Dagens industri. Det går inte nödvändigtvis att koppla aktiekursens utveckling direkt till den strategiska översynen.
Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.
Största förlorarna
Di har även observerat ett mönster bland de största förlorarna under översynsperioden. Många av dessa har gjort flertalet förvärv under tidigare verksamhetsår.
"Möjligtvis är det så att bolaget under sin förvärvshysteri försatt sig i en situation där omvärldsfaktorer på vägen upp lyfte bolaget men de senaste åren i stället agerat sänke", skriver tidningen.
Vi på Börskollen noterar att bolagen med sämst kursutveckling under strategiska översyner har varit Viaplay (-97%), Catena Media (-66%) och SBB (-65%).
Kindred däremot, har haft positiv kursutveckling (+11%) sedan de inledde sin strategiska översyn. Det bör dock nämnas att kurslyftet delvis kan tillskrivas ett uppköpsbud i januari 2024, vilket var ett av målen med översynen.