Analys: Så påverkas börsen av USA-valet – och aktierna att äga
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analys: Så påverkas börsen av USA-valet – och aktierna att äga

Analys:

Det amerikanska presidentvalet är nu bara drygt en vecka bort, och mycket står på spel för aktiemarknaden. Även om analyser visar att börsen på lång sikt inte påverkas nämnvärt av om en demokrat eller republikan styr, kan enskilda sektorer känna av vem som vinner Vita huset. Vi har dykt ner i ett antal analyser om hur presidentvalet kan påverka börsen och hittat de aktier som väntas vinna vid olika scenarion.

  • Bank of America pekar ut aktier som kan bli vinnare beroende på olika valutgångar.
  • Enligt Danske Bank kan en Trumpseger ge kortsiktiga fördelar för den amerikanska aktiemarknaden.
  • Privata Affärer visar att valåren i USA ofta är bra börsår.

Bank of America: Olika börsvinnare vid olika valutgångar

En ny analys från Bank of America som CNBC tagit del av visar på aktier som kan vinna och förlora beroende på de olika möjliga valutgångarna.

Harris som president, splittrad kongress: För företag inom online-media, som Meta Platforms och Snapchat, skulle det bästa utfallet vara Kamala Harris som president och en republikanskt styrd kongress. Harris kan tänkas införa ett förbud mot den kinesiska appen TikTok, vilket skulle gynna de amerikanska konkurrenterna.

”Även om ett demokratiskt justitiedepartement troligen skulle öka antitrusttrycket på Google, Meta och Amazon, är det mindre sannolikt att en splittrad kongress skulle införa lagar som förändrar den nuvarande affärsmiljön”, skriver banken i analysen.

Däremot skulle Harris plan på att höja bolagsskatten från 21 till 28 procent sannolikt påverka detaljhandelsbolag med hög inhemsk exponering. Under Trumps första mandatperiod ledde en skattesänkning till att många företag återinvesterade besparingarna. Bland bolag som kan påverkas negativt nu finns klädföretag som Gap och Urban Outfitters samt skönhetskedjor som Ulta och lågprisbutiker som Five Below.

Stockfoto

Harris som president, full demokratisk kontroll: Om demokraterna får full kontroll över både Vita huset och kongressen kan telekom- och kabelbolag räkna med hårdare regleringar, enligt analysen. En demokratisk kongress skulle sannolikt också förhindra nödvändig konsolidering inom mediesektorn.

Stora techbolag kan vänta sig hårdare regulatoriskt tryck, vilket i det korta perspektivet kan gynna mindre medie- och e-handelsbolag som Snapchat och Meta, särskilt om TikTok förbjuds. Samtidigt löper gig-ekonomibolag som Uber och Lyft större risker under en full demokratisk kontroll. För betalningssektorn vore detta också ett negativt scenario, menar banken.

Trump som president, splittrad kongress: Ett Trump-styre tillsammans med en delad kongress skulle gynna bankaktier, då risken för tunga regleringar minskar, liksom risken för skattehöjningar som kan bromsa ekonomin. Möjligheterna till fusioner och förvärv inom banksektorn väntas också öka under denna konstellation.

Däremot skulle detta scenario innebära en utmaning för delar av sjukvårdssektorn, särskilt för bolag med kopplingar till statligt finansierade sjukförsäkringsprogram som Medicaid och Affordable Care Act.

Trump som president, full republikansk kontroll: Vid full republikansk kontroll skulle lägre regleringar och potentiella förändringar i finansinspektionens regler gynna diversifierade finansiella bolag. Samtidigt kan högre volatilitet och ökade underskott påverka tillgångsförvaltare, mäklare och börser negativt, enligt analysen. Byggsektorn riskerar också att drabbas av arbetskraftsbrist om invandringspolitiken stramas åt.

Samtidigt skulle ytterligare skattesänkningar, ökad inhemsk produktion och en potentiellt svagare dollar kunna gynna företag inom förpackningsindustrin, exempelvis Smurfit WestRock och Packaging Corporation of America.

För detaljhandelsbolag som Skechers, Crocs och American Eagle Outfitters skulle dock ökade Kina-tariffer under Trump vara en nackdel.

Nordnet: Svenska aktier som kan påverkas

I en bloggpost hos Nordnet nämner nätbankens sparekonom Frida Bratt några svenska bolag som kan påverkas av utgången. Trumps uppmärksammade uttalande om att inte komma till undsättning för ett Nato-land, om det inte satsar tillräckligt mycket själv på försvaret, lär öka försvarsutgifterna i många länder. Detta lär gynna försvarsjättar som Saab.

Trump är även mer vänligt inställd oljeindustrin vilket kan vara en fördel för Lundin-gruppen. Å andra sidan kan tillgången öka och leda till lägre priser.

Även verkstadsbolag som Atlas Copco med kunder inom oljesektorn kan gynnas.

Frida Bratt pekar även på att AstraZeneca kan dra fördel av republikanernas strävan efter mer avreglering och att inte begränsa läkemedelsbolagens verksamhet.

Om Harris vinner valet och fortsätter Bidens satsningar inom förnybar energi kan den sektorn gynnas, till gagn för företag som Nibe.

Frida Bratt tror dock att infrastruktursektorn kommer att vinna oavsett vem som blir president. Både Harris och Trump vill investera i infrastruktur vilket till exempel Skanska kan dra nytta av.

Pressbild Nordnet / Frida Bratt

Danske Bank: Så kan en Trumpseger påverka börsen

Danske Bank pekar på att en seger för Donald Trump i nästa presidentval kan innebära kortsiktiga fördelar för den amerikanska aktiemarknaden. Trumps politik, som ofta betonar skattesänkningar och stöd till näringslivet, förväntas främst gynna amerikanska intressen och företag.

Det finns dock risker för försämrade handelsrelationer, särskilt med Kina och Europa. Trump har tidigare hotat med höga tullar på kinesiska varor, vilket kan påverka handeln negativt. Danske Bank påpekar också att Sverige och övriga Europa kan drabbas av liknande åtgärder, vilket skulle kunna påverka deras ekonomier och börser negativt.

Trots dessa osäkerheter rapporterar Danske Bank att den nuvarande rapportsäsongen i USA varit något bättre än förväntat. Dock har stora kursrörelser i samband med rapporterna skapat viss oro på marknaden. Banken behåller dock sin övervikt i aktier, med förväntningar på en mjuklandning i USA:s ekonomi och räntesänkningar som stöd för börserna. Kina ses också positivt tack vare deras omfattande ekonomiska stimulanser.

Montage Stockfoto

Privata Affärer: Valår är bra börsår

Traditionellt är valår bra för börsen, med S&P 500 som har ökat under 20 av de senaste 24 valen sedan 1928. Det skriver Privata Affärer i en analys. Endast fyra valår har resulterat i nedgångar, oftast på grund av externa faktorer som den stora depressionen 1932 och finanskrisen 2008.

Inför valet 2024 har S&P 500 stigit med nästan 23 %. Många analytiker studerar hur presidentvalet påverkar aktiemarknaden, med insikter från tidigare val som visar att börsen ofta kan förutsäga valet bättre än opinionsmätningar. Enligt den så kallade tremånadersregeln får det styrande partiet förnyat förtroende om S&P 500 stiger under de tre månader före valet. Detta har historiskt stämt i de flesta fall, men det finns undantag.

Enligt teorin om presidentcykelns inverkan på börsen tenderar det första året efter ett val att vara det svagaste, medan det tredje året, året före nästa val, ofta är det starkaste. Detta mönster har dock avvikit under Joe Bidens presidenskap, där marknaden reagerat starkt på externa faktorer som pandemin.

Över tid har börsen generellt presterat bättre under demokratiskt styre, men republikaner har också haft sina framgångar. Bäst avkastning uppnås ofta när presidenten och kongressen är från olika partier, vilket kan blockera kostsamma reformer.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt