Allt om räntesänkningarna – så påverkas du och din ekonomi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Allt om räntesänkningarna – så påverkas du och din ekonomi

Allt

Sänkningen av styrräntan som Riksbanken gick ut med i veckan sätter stora krafter i rörelse. Vissa banker har redan meddelat sänkta räntor på bostadslån och sparkonton. Vad innebär räntesänkningarna egentligen för dig - dina lån, ditt sparande och ditt boende?

  • Riksbanken sänkning av styrräntan med 0,25 procent har redan gett ringar på vattnet.
  • Storbankerna följer efter, en efter en, och flera har redan meddelat sänkningar.
  • De flesta tror på fortsatt sjunkande räntor framöver, även i övriga EU och även i USA.

Tisdagens besked från Riksbanken om att styrräntan sänks med 0,25 procent var inte oväntat – men det sätter stora krafter i rörelse. I slutänden påverkar det allas vår ekonomi, våra lån, vårt boende och sparande.

Samtidigt flaggade Riksbanken för att det kan komma ytterligare tre sänkningar redan i år.

Bolåneräntorna sänks

Till Expressen säger Christina Sahlberg, sparekonom på prisjämförelsesajten Compricer, att en räntesänkning från Riksbanken på 0,25 procent innebär att storbankerna förmodligen sänker bolåneräntan med mellan 15-25 punkter inom en vecka.

“I och med att rörliga lån är bundna på tre månader så kommer du att märka det på ditt lån vid nästa omläggning”, säger hon.

På onsdagen, alltså dagen efter Riksbankens sänkning, kom också beskedet från ett antal banker att de sänker boräntorna. Som Börskollen tidigare har uppmärksammat sänker statliga SBAB den rörliga bolåneräntan med 0,10 procentenheter och de bundna sänks med mellan 0,10 till 0,25 procentenheter.

“Riksbankens sänkning av styrräntan innebär lägre upplåningskostnader för oss som bank, vilket gör att vi kan sänka bolåneräntorna ytterligare”, kommenterar Mikael Inglander, vd SBAB.

Kort därefter meddelade även Swedbank att de sänker sina bolåneräntor på samtliga bindningstider med mellan 0,05 procent och 0,10 procentenheter.

Nordea och Danske Bank aviserade redan i tisdags att man sänker bolåneräntorna. Under torsdagen gick även SEB ut med att de sänker sina räntor.

Framförallt storbankernas justeringar är dock inte i nivå med Riksbankens räntesänkning på 0,25 procentenheter. Om man inkluderar de sänkningar som flera banker gjorde tidigare i augusti handlar det totalt om sänkningar på cirka 0,20 procentenheter den senaste månaden.

"Det kommer i den här snabba nedgången vara olika nivåer vid olika tidpunkter. Men jag skulle tro att genomsnittet kommer att bli strax under vad Riksbanken gör", säger Christina Sahlberg, som tror på fler sänkningar av bolåneräntorna innan Riksbankens nästa räntebesked i september.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Sparräntorna följer med ner – läge att binda?

Vad händer då med sparräntorna? Jo, de går samma väg. Nämnda SBAB uppger samtidigt att de sänker just sparräntorna med 0,25 procentenheter.

På frågan om vad som händer med sparräntorna nu säger Christina Sahlberg till Expressen att dessa höjts under de senaste två årens räntehöjningar och att hon nu förväntar sig sänkningar. I takt med att styrräntan sänks kommer aktörerna på sparkonto-marknaden att behöva följa efter.

“Har man pengar på sitt sparkonto som inte är till för sin buffert utan är mer sparande på lång sikt kan man överväga att binda en del nu, så får man behålla den höga räntan längre”, tipsar hon.

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Räntorna sänks i hela västvärlden

Sverige är naturligtvis inte ensamt om att röra sig mot en miljö av gradvis lägre räntor. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve tros också sänka räntan vid sitt kommande möte i september. En tung indikation på detta var när chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, i en intervju förra veckan uppgav att en räntesänkning kan bli aktuell som ett svar på en svagare arbetsmarknad. Detta har senare under veckans också fått ytterligare stöd av Feds protokoll som publicerades under onsdagen och även Fed-chefen Jerome Powells tal under Jackson Hole på fredagen där han uttryckte "Det är dags för en justering av penningpolitiken".

Även europeiska centralbanken, ECB, har inlett räntesänkningar. De inledde med en sänkning i juni, stod stilla i juli och väntas göra en andra sänkning med 0,25 procentenheter vid nästa penningpolitiska möte den 12 september, rapporterar finanssajten Morningstar.

Bunden eller rörlig ränta?

Till slut, den eviga frågan, hur ska man tänka kring bolånet, binda eller hålla rörligt? I en krönika i Privata Affärer skriver toppekonomen Klas Eklund att han inte tror att de långa bundna räntorna faller så mycket mer i år, och att korta och långa räntor kommer att ligger ganska lika vid årsskiftet.

“På längre sikt rör vi oss mot ett mer normalt läge, där korta räntor är lägre än långa. Även om det just nu är relativt billigt att binda gäller detta knappast på längre sikt”, skriver han.

Därför väljer också de flesta nya bolånetagare rörligt. “Den pessimistiskt lagde som fruktar att krig och protektionism kommer att rejält driva upp inflation och räntor igen har dock fortsatt möjlighet att försäkra sig mot den risken genom att binda”, fortsätter Eklund.

Christina Sahlberg på Compricer säger till Expressen på samma tema:

“Jag tycker inte att man ska försöka tajma marknaden och välja bundet eller rörligt utifrån det – utan att man tittar till sig själv. Sover jag bättre om jag har bundet så kan det vara värt det. Historisk har det oftare varit ekonomiskt bättre med rörligt men det hänger ju på att man klarar det ekonomiskt och psykiskt. Om du vill binda nu tror jag på att binda lite kortare tid i och med att de flesta tror på sjunkande räntor framöver”.

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt