Allt högre byggkostnader på grund av höga räntor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Allt högre byggkostnader på grund av höga räntor

Allt

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har byggkostnadsindex ökat med 0,4 procent i november jämfört med oktober i år. På årsbasis är ökningen så mycket som 7,1 procent. Höga ränte- och kreditkostnader är en av de stora anledningarna till detta.

Byggkostnadsindex är en indikator som mäter förändringen i byggkostnader och inkluderar olika faktorer som materialkostnader, arbetskraftskostnader och andra relaterade utgifter. Hög ränta påverkar kostnaderna negativt genom att öka lånekostnaderna, vilket i sin tur ökar den totala byggkostnaden.

Transport och drivmedel kostar mindre, men räntan drar upp kostnaderna

Det finns dock vissa kostnader som har sjunkit något. Sådant som transport och drivmedel har blivit billigare, men den positiva effekten av dessa minskningar har motverkats av stigande ränte- och kreditkostnader. SCB rapporterar att dessa kostnader har ökat med 2,9 procent, vilket har bidragit till att byggkostnadsindex har stigit.

Detta rapporterar gp.se om.

Effekterna av höga räntor

De höga räntorna och kreditkostnaderna påverkar byggindustrin på flera sätt. För det första ökar det kostnaderna för att finansiera byggprojekt. För det andra kan de höga räntorna avskräcka potentiella investerare, vilket kan leda till minskade investeringar i branschen. Detta kan i sin tur leda till lägre produktion och tillväxt inom byggsektorn.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt