Aktiechefen: Troligt med kortsiktig studs uppåt – sälj inte i panik

Osäkerheten på världens börser har ökat kraftigt till följd av Donald Trumps tullar. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ger investerare råd om hur de ska navigera i denna turbulenta period. Fokus ligger på att undvika panikförsäljningar och att vara beredd på kortsiktiga förändringar.
- Donald Trumps tullar har orsakat oro och kursfall på börserna.
- Verkstads- och råvarusektorer är mest drabbade av tullarna.
- Kortsiktig upprekyl på börsen kan vara möjlig enligt experter.
Världens börser har drabbats av kraftiga nedgångar på grund av Trumps höga tullar. I en rapport hos Carnegie varnar aktiechefen Karl Hedberg för panikförsäljningar och ser potential för en kortsiktig uppgång. Han menar dock att en mer varaktig återhämtning kräver en minskning av tullarna.
Tullarnas påverkan på olika sektorer
Stockholmsbörsen har påverkats av en nedgång på över 20 procent. Verkstadssektorn, med sina globalt exporterande bolag, är hårdast drabbad. Råvarubolag påverkas också av den osäkra konjunkturen och den svaga dollarn.
Bank- och fastighetsbolag samt vissa småbolag, som främst verkar inom Europa, påverkas mindre av de nya tullarna. Detta ger dem en viss motståndskraft i den rådande situationen.
Recessionsrisk och aktiemarknadens framtid
Ökad recessionsrisk är nu en realitet, och många bedömare ser en negativ påverkan på aktiemarknaden. Enligt Karl Hedberg är vinstutvecklingen en viktig indikation för börsens riktning. Om tullarna leder till recession kan ytterligare nedgångar vara att vänta.
Investerare bör inte sälja i panik efter den senaste veckans kraftiga börsnedgång. Karl Hedberg, Carnegie Private Banking
Strategier för att hantera osäkerheten
Enligt Hedberg är det viktigt att ha ett strategiskt förhållningssätt till aktieexponering under denna period. Aktiva investerare kan dra nytta av en kortsiktig uppgång, medan mer passiva investerare bör överväga att minska sin aktierisk.
Framåt är det avgörande att följa nyheter om tullarna och eventuella förhandlingar. Långsiktigt bör man också bevaka företagsbarometrar, inflationsstatistik och arbetsmarknadsdata för att bedöma recessionens omfattning.