Aktiechefen inför utdelningssäsongen: Hålla ögonen på dessa branscher
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Aktiechefen inför utdelningssäsongen: Hålla ögonen på dessa branscher

Aktiechefen

Den senaste inflationssiffran i Sverige indikerar en fortsatt nedåtgående trend. Vad innebär detta för börsen? Kommer vi att se en sänkning av räntorna under året? Carnegie tar en titt på vad denna datatrend innebär för aktiemarknaden, kvartalsrapporterna och kommande utdelningssäsong.

  • Inflationsdata visar på sänkta räntor och en potentiell stärkning av börsen.
  • Electrolux vinstvarning beror på bolagsspecifika kostnader och bör inte oroa övriga konsumentinriktade bolag inför rapportperioden.
  • Utdelningssäsongen ser lovande ut, med banker och teleoperatörer som potentiella högutdelare.

Börsens rörelser och räntetoppen

Hedberg menar att den senaste inflationsstatistiken stöder tesen om att räntetoppen är nådd och att vi kommer få se räntesänkningar inom det kommande året.

Det är tillräckligt för att bilden av att vi nått räntetoppen ska hålla, men samtidigt börjar nog investerarna fundera på om inte marknaden sprang iväg lite väl fort i slutet på förra året på för förhoppningar om stora räntesänkningar."

Detta rapporterar Carnegie om.

Electrolux vinstvarning och kommande rapportperiod

Electrolux nyligen utgivna vinstvarning bör inte oroa andra konsumentinriktade bolag inför rapportperioden, menar Hedberg.

"En stor del av vinstmissen mot marknadens förväntningar beror på bolagsspecifika kostnader kopplade till flytt av produktionsanläggningar. Den motvinden kommer vi inte se hos andra bolag."

Sektorer att hålla ögonen på inför annalkande utdelningssäsong

Utdelningssäsongen ser ut att bli god, med bolagsvinster som utvecklats väl under 2023 och förväntningar om en mjuklandning snarare än en hårdlandning i år. Han lyfter specifikt banker och teleoperatörer som potentiella högutdelare;

"Bankerna sticker ut när man letar högutdelare och de bör dessutom kunna upprätthålla en hög utdelningsnivå även framåt. Andra högutdelare är teleoperatörerna som ligger hack i häl på bankerna vad gäller hög direktavkastning."

Det finns dock sektorer som byggbolag och fastighetssektorn där vi kan förvänta oss en mer återhållsam inställning till utdelningar på grund av osäkerhet kring byggkonjunkturen och behovet av att stärka balansräkningarna, avslutar förvaltningschefen.

Läs även: Tips: Tre heta tillväxtcase från portföljförvaltaren

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt