Aktiechefen hissar bankerna – men ser utmaningar inom dessa sektorer
Marknaden visar tecken på återhämtning, men det är fortfarande en bit kvar till tidigare rekordnivåer. Carnegies aktiechef förutser en kortsiktig rekyl i spåren av rapportperiodens slut och lyfter även att storbankernas bokslut visar på stabila resultat och en tydlig plan för aktieägarnas överskottskapital, medan fastighetssektorn och småbolagen fortsatt möter utmaningar.
- Marknaden visar tecken på återhämtning, men det är fortfarande en bit kvar till tidigare rekordnivåer.
- Storbankernas bokslut visar på stabila resultat och en tydlig plan för aktieägarnas överskottskapital.
- Fastighetssektorn och småbolagen möter utmaningar, driven av osäker konjunkturbild och ränteutvecklingen.
Marknadens återhämtning
Under rapportperioden har börsen visat tecken på återhämtning, men är fortfarande svagt nedåtgående jämfört med tidigare år.
"Under nuvarande rapportsäsong har det inte synts någon kraftigare inbromsning än vad som förväntades i början på året, snarare kanske något mildare."
Hedberg förväntar sig att en kortsiktig rekyl kommer att inträffa när rapportperioden närmar sig slutet och nyhetsflödet blir tunnare.
Detta rapporterar Carnegie om.
Storbankernas framgång
Storbankerna har levererat stabila resultat med en tydlig plan för hur överskottskapitalet ska fördelas till aktieägarna. Detta har belönats av marknaden, särskilt när det gäller överraskningar gällande utdelningar och aktieåterköp.
Jag tror man ska fortsätta äga bankaktierna över utdelningssäsongen. Det är fortfarande en sektor som värderas lågt."
Utmaningar för småbolag och fastighetssektorn
Småbolagen står inför osäkerheter i konjunkturen och en marknad som troligtvis fortsätter att vara starkt räntestyrd. Det rekommenderas att fokusera på mindre företag i det övre segmentet med beprövad verksamhet och god lönsamhet.
Fastighetssektorn, som också är en viktig del av småbolagsindex, har sjunkit med 8 procent hittills i år. Detta trots signaler om fallande räntor framöver, vilket indikerar att ränteutvecklingen har en stark inverkan på sektorns prestation.
"Den starka utvecklingen i slutet av fjolåret prisade också in mycket av den positiva effekten av ett räntefall under 2024. Vi ska därför inte räkna med att sektorn går starkt på varje kommande räntesänkning – till stor del är det redan inprisat," avslutar Hedberg.
Läs också: Bornold ser köpläge i byggaktien – trots vinstvarningen