AI-laddad Iphone på väg – men verktygen dröjer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

AI-laddad Iphone på väg – men verktygen dröjer

AI-laddad

Apples Iphone 16 ska lanseras i dag, rapporterar flera medier. Detta är en viktig pusselbit när den amerikanska teknikbjässens försöker komma ikapp konkurrenterna när det gäller artificiell intelligens (AI).

Klockan 19 i kväll väntas Apple lansera Iphone 16 (och nya Apple Watch-modeller) på det årliga Glowtime-evenemanget.

Iphone 16 kommer med en ny generation processorer, kallade A18, enligt Financial Times. De har utvecklats i samarbete med den brittiska chiptillverkaren Arm och bygger på Arms nya V9-design – en chipteknik som sedan i maj används i bland annat Apples Macbook-datorer.

Uppdatering i oktober

Men det blir ingen snabb AI-revolution utan en stegvis upptrappning av AI-verktygen i den nya mobilen framöver. Den konsument som hoppas på en omdanande AI-upplevelse i en Iphone 16-telefon måste bland annat vänta in Apples mjukvaruppdatering i operativsystemet IOS i oktober, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Dessutom, AI-tjänsterna – som utvecklats i rask takt under slagordet Apple Intelligence – kommer till att börja med inte finnas tillgängliga i EU. Därmed inte heller i Sverige. De kommer inte heller finnas i Kina, världens största mobilmarknad, enligt nyhetsbyrån.

De AI-verktyg som kommer med Iphone 16 – om du bor i rätt land och får rätt uppdateringar på plats – handlar bland annat om tjänster för att sammanfatta stora textmaterial, bearbeta texter och data samt bildbehandlingstjänster som gör att användaren ska kunna redigera bort objekt eller personer från fotografier i telefonen.

Siris AI-lyft dröjer

Först senare i år kommer Open AI:s ChatGPT integreras i systemet och den digitala assistenten Siris stora AI-lyft är planerat först någon gång 2025.

En del av Apples nya AI-verktyg ska också fungera på de mest avancerade Iphone 15-mobilerna: Iphone 15 Pro och Pro Max, som använder så kallade A17-chip utvecklade på Arms så kallade V8-arkitektur.

Arm har ett flerårigt samarbetsavtal med Apple och väntas enligt bolagets vd ta hem betydligt mer royalty-intäkter framöver på den senaste tekniken. Aktien i Arm – noterat i USA – har tillsammans med andra chiptillverkare som Nvidia – rusat uppåt med 70 procent hittills i år.

Bolaget tillverkar även chip till datorer, bilar och industriella lösningar.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt