ABB-aktien faller efter granskning av bolagets Kina-verksamhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

ABB-aktien faller efter granskning av bolagets Kina-verksamhet

ABB-aktien

ABB:s aktiekurs sjunker med tre procent på Stockholmsbörsen. Nedgången kommer efter att den amerikanska Kongressens Kina-kommitté har inlett en granskning av företagets affärsverksamhet i Kina, vilket väcker oro för eventuellt spionage mot USA.

  • Kina-kommittén i USA:s kongress undersöker ABB:s affärsrelationer i Kina, vilket leder till ekonomiska konsekvenser för företaget.
  • ABB har uttryckt att de tar dessa anklagelser på allvar, medan Frederic Cho från Sweden-China Trade Council menar att det handlar om politisk paranoia snarare än konkreta hot.

Kinakommittén i den amerikanska kongressen har pekat ut ABB som ett företag som gör affärer med både känsliga verksamheter i USA, som försvaret, och statliga kinesiska företag. Detta har skapat oro för att ABB:s verksamhet i Kina kan leda till spionage mot amerikanska intressen.

ABB tar anklagelserna på allvar

ABB har uttryckt att de ser mycket allvarligt på dessa anklagelser och situationen. Dock har tongångarna varit något mildare från Frederic Cho, vice ordförande i Sweden-China Trade Council. Han kallar kommitténs agerande för "ett uttryck för den Kinaparanoia som finns i vissa politiska kretsar i USA".

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Politiskt spel snarare än konkret hot

Enligt Cho är detta mer av ett politiskt utspel än ett faktiskt hot. Han menar att det inte är givet att det kommittén hävdar kommer att omsättas i handling. Trots detta kan effekterna av denna granskning redan ses på ABB:s aktiekurs.

Om ABB

ABB är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Industri och aktien har 49168st ägare hos Avanza samt 12121st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Svensk-Schweiziska ABB är en global leverantör inom kraft- och automationsteknik. Koncernen består av ett flertal divisioner med kärnverksamheten inriktad mot tekniska lösningar som används inom energi- och industrisektorn. Exempel på lösningar innefattar kontrollsystem, mjukvaror, samt batterisystem. ABB är idag verksamma inom alla globala regioner, med störst närvaro inom Nordamerika och Europa. Huvudkontoret ligger i Zürich, Schweiz.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om ABB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt