5 heta tips: Så maxar du ditt sparande i sommar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

5 heta tips: Så maxar du ditt sparande i sommar

5

Att se över sitt sparande är alltid en god idé och kan vara särskilt passande under sommarens regniga dagar. Finansinspektionens konsumentskyddsekonom Moa Langemark har sammanställt fem tips för att förbättra sitt sparande. Här är vad du bör tänka på för att maximera dina ekonomiska resurser.

  • Bygg upp en buffert för oväntade utgifter
  • Satsa långsiktigt och sprid dina risker
  • Var kritisk till råd och investeringsmöjligheter

Att se över sitt sparande någon gång per år är en klok strategi, särskilt under regniga semesterdagar. Enligt Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, kan man spara tusenlappar genom att förbättra villkor för avgifter och räntor.

– Använd en av sommarens regniga dagar till att se över ditt sparande. Det kan finnas många tusenlappar att spara, till exempel genom att få bättre villkor på avgifter och räntor. Men om du får ett erbjudande om att investera i något som ska ge snabba pengar är det bäst att avstå. Olika former av investeringsbedrägerier ökar kraftigt och om en investeringsmöjlighet låter för bra för att vara sann är den oftast det, säger Moa Langemark.

Vikten av en buffert – här hittar du bästa sparräntan

Det första steget mot hållbart sparande är att bygga upp en buffert. En buffert kan hjälpa dig hantera plötsliga eller oväntade utgifter. Den rekommenderade storleken på bufferten bör motsvara två till tre månaders nödvändiga utgifter. Placera buffertsparandet på ett separat bankkonto med insättningsgaranti och en konkurrenskraftig ränta – nedan kan du jämföra de bästa erbjudandena just nu.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen. Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

Långsiktigt sparande och riskspridning

När du har en buffert på plats kan du börja tänka långsiktigt. Historiskt sett har börsen gett bättre avkastning än sparkonton, med en genomsnittlig avkastning på cirka sju procent per år. Dock bör du endast investera pengar som du inte behöver inom fem till tio år på grund av börsens svängningar.

För att minska riskerna bör du sprida dina investeringar över olika marknader och branscher. Om du väljer att investera i aktier, satsa på 10–15 olika aktier. Alternativt kan du investera i fonder, som erbjuder en inbyggd riskspridning. Aktivt förvaltade fonder har ofta högre avgifter, men det är osäkert om de kommer att slå sitt jämförelseindex. Därför kan det vara klokt att välja fonder med låga avgifter.

Var kritisk och informerad

Det finns mycket information och reklam om sparande och investeringar, men allt är inte tillförlitligt. Moa Langemarks råd är att vara skeptisk om du blir kontaktad av okända personer eller företag med investeringsråd. Försök att hålla dig till information från kända källor eller företag du litar på för att undvika oseriösa erbjudanden.

Att låna pengar för att köpa aktier innebär stora risker. Du måste betala tillbaka lånet med ränta, även om aktierna minskar i värde. Var också medveten om kostnader som courtage och växlingsavgifter när du handlar med aktier.

Sammanfattningsvis är de fem råden:

Enkel Lista
  1. Spara i första hand till en buffert.
  2. Spara långsiktigt på börsen.
  3. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande.
  4. Läs på, men lita inte på allt som står.
  5. Tänk på vad du har råd med.

Läs mer på Finansinspektionens webbplats.

På Börskollen strävar vi efter att ge dig de bästa tipsen och råden för ditt sparande. Kom ihåg att tänka kritiskt och vara väl förberedd när det gäller dina investeringar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt