Vad är kassalikviditet?
Kassalikviditet är ett nyckeltal som visar ett företags betalningsförmåga på kort sikt genom att ställa omsättningstillgångarna minus varulagret och pågående arbeten i förhållande till de kortfristiga skulderna. I denna artikel går vi igenom de olika begreppen du behöver ha koll på för att kunna räkna på kassalikviditeten i ett bolag. Vi avslutar även med formeln för kassalikviditet samt ett räkneexempel.
Definitionen av kassalikviditet
Omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten i procent av kortfristiga skulder.
Vad är likviditet och likvida medel?
Likviditet är en term som mäter ett företags betalningsförmåga på kort sikt. Likvida medel är de tillgångar som ett bolag har direkt tillgängliga såsom kontanter och kontotillgångar. Ett företag, eller en privatperson för den delen, som har möjlighet att betala sina skulder i tid benämns som likvid.
Omsättningstillgångar
En omsättningstillgång är en tillgång som löpande förbrukas, säljs eller omvandlas till likvida medel. Exempel är t.ex kundfordringar, lagerförda artiklar och likvida medel i olika former. Man skiljer alltså på anläggningstillgångar och omsättningstillgångar . Alla tillgångar som inte är anläggningstillgångar räknas som omsättningstillgångar.
Kortfristiga skulder
Kortfristiga skulder är skulder med kort löptid, i regel mindre än ett år. Om du läser på kring ett bolag så brukar du hitta de kortfristiga skulderna på skuldsidan i ett bolagets balansräkning. Dessa räknas som kortfristiga skulder:
- Leverantörsskulder
- Personalens intjänade semester
- Checkräkningskredit
Vad är en bra kassalikviditet?
En bra kassalikviditet brukar man säga är när ett företag kan täcka sina kortsiktiga skulder med sina omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten. Då säger man att kassalikviditeten är 100% och det brukar vara en bra tumregel.
Värden över 100% = bra och värden under 100% dåligt
Om kassalikviditeten är under 100% kan det innebära att företaget i fråga kan behöva göra sig av med långfristiga tillgångar så som byggnader eller utrustning. Alternativt ta ett lån för att täcka dom kortfristiga skulderna om något oförutsett skulle inträffa.
Likväl kan kassalikviditeten överstiga 100% vilket innebär att betalningsförmågan på kortsikt är mer än god. Se räkneexempel nedan.
Med andra ord: Värden över 100% = bra och värden under 100% dåligt
Förklaring av kassalikviditet
Var kan jag hitta kassalikviditet och andra nyckeltal för en aktie eller bolag?
Dels kan du räkna själv. Se räknexempel och formel nedan för hur du själv kan räkna ut kassalikviditeten i ett bolag snabbt och enkelt.
Du kan även hitta kassalikviditeten för ett företag på t.ex Allabolag.se. Gäller det börsnoterade bolag specifikt så kan man även hitta dessa siffror direkt hos nätmäklarna. T.ex som här hos Avanza om man kikar under "Nyckeltal".
Formel för att räkna ut kassalikviditet
(x / y) * 100 = Kassalikviditet.
Där x = Omsättningstillgångar (exklusive lager och pågående arbeten) och y = Kortfristiga skulder
Omsättningstillgångar (exklusive lager och pågående arbeten) / kortfristiga skulder * 100 = kassalikviditet i procent.
Räkneexempel med hjälp av omsättningstillgångar och kortfristiga skulder
Ett bolag har ett år omsättningstillgångar (exklusive lager och pågående arbeten) som uppgår till 100.000kr. De kortfristiga skulderna är 25.000kr.
Kassalikviditeten blir då: 100.000/25.000*100 = 400 %.
Året därefter är omsättningstillgångarna (exklusive lager och pågående arbeten) 150.000kr och de kortfristiga skulderna 180.000kr.
Kassalikviditeten blir då 150.000/180.000*100 = 83 %.
Det innebär alltså att kassalikviditeten har försämrats från första året till andra. Detta värde i sig behöver inte innebära katastrof utan en djupare analys krävs och andra nyckeltal ses över för att få reda på orsaken. Men det kan vara en indikation på att du som investerare eller intressent av något slag kan behöva göra en mer grundlig koll.
Läs även: Vad innebär organisk tillväxt?