Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Teva och Sandoz storsatsar inom biosimilarer

Världens största generikatillverkare Teva och Novartisägda sektorkollegan Sandoz planerar en "signifikant upptrappning" inom tillverkning av biosimilarer, skriver Reuters.

Enligt branschens uppskattningar kommer patentskyddet för fler än 55 biologiska blockbuster-läkemedel löpa ut innan slutet av årtiondet. Definitionen för en blockbuster är att den årliga försäljningen överstiger 1 miljard dollar.

Teva, som siktar på att ta 10 procent av den globala biosimilarmarkanden, har för närvarande tre godkända biosimilarer och 13 under utveckling.

Företaget har brottats med en tung skuldbelastning sedan ett förvärv 2016 och stämningar som härrör från den amerikanska opioidepidemin.

I dagarna presenterades att Sandoz före detta vd Richard Francis kommer ta över som ny vd för Teva.

Biologiska läkemedel är komplexa molekyler som odlas inuti levande celler. Detta gör det omöjligt att tillverka exakta kopior och motsvarigheter kallas biosimilarer. Exempel på biologiska läkemedel är vaccin, insulin och immunterapier mot cancer. Kemiska läkemedel kan kopieras i detalj och kopior benämns generika.

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/generic-drugmakers-teva-sandoz-make-major-push-biosimilars-2022-11-22/

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Novartis

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt