Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Storbritannien, Japan och Italien skall ta fram nytt gemensamt stridsflyg

Storbritannien, Japan och Italien kommer att samarbeta för att ta fram ett nytt gemensamt stridsflyg. Tanken är att planet skall vara i drift 2035, rapporterar flera medier däribland Sky News.

Samarbetet går under namnet Global Combat Air Programme (GCAP). Tanken är att det också skall skapa mängder med arbetstillfällen. Storbritannien har de senaste två decennierna haft Typhoon som sitt stridsflyg.

Flygplanet, som går under namnet Tempest, kommer bland annat få AI-teknik och autonoma kontroller. Tanken är planet skall vara bättre än ledande F-35 inom vissa områden. Parterna menar att det är ett kompletterande utvecklingsprogram till det amerikanska.

Det nya jaktplanets skrov kommer huvudsakligen att utvecklas av japanska Mitsubishi Heavy Industries, BAE Systems och det italienska flyg- och försvarsföretaget Leonardo. Programmet är det största som Japan genomfört utan USA.

Saab har en exponering mot stridsflyg i och med Gripen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt