Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Spar Nord Bank verkar ha dragit sig ur köpstriden om Handelsbankens danska enhet - BN

Spar Nord Bank, en av de tilltänkta köparna av Handelsbankens danska verksamhet, ser ut att ha övergett de planerna. Det sedan banken beslutat att dela ut hälften av fjolårsvinsten, ämnad initialt för potentiella förvärv, till sina aktieägare i form av utdelning. Det rapporterar Bloomberg News.

Spar Nord Bank sade i ett uttalande att det inte “längre finns ett behov” av att sitta på medlen. Banken hade enligt lokal media kopplats ihop med Nykredit och potentiellt också Vestjysk Bank som budgivare på Handelsbankens danska verksamhet genom ett konsortium. Men nu blir det istället en utdelning och snart även lansering av aktieåterköp för upp till 225 miljoner danska kronor.

Separat har även Jyske Bank uttryckt ett intresse men har nackdelen av att använda andra datasystem än Handelsbanken. Banken faller över 6 procent på Spar Nord Bank-beskedet eftersom man nu betraktas vara i förarsätet att köpa upp Handelsbankens danska enhet. Men det innebär också att Jyske Bank kommer behöva sälja återköpta aktier för 2 miljarder danska kronor för att finansiera affären. Det lär i sådana fall sätta press på kursen. Jyske Bank har inte annullerat de återköpta aktierna som brukligt, vilket indikerar att en aktieförsäljning ligger nära till hands.

Handelsbanken meddelade i oktober att det tänker sälja både den danska och finska enheten. Därefter kommer man att finnas kvar bara i Sverige, Norge och Storbritannien.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Handelsbanken

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt