Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Södra Sverige har problem med elproduktionen - Kristersson (uppdatering)

(Uppdateringen gäller stycke 4-6)

De södra delarna av Sverige har ett betydande bekymmer med elproduktionen, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

Enligt statsministern är läget relativt akut. Södra Sverige är det område i Europa med minst installerad elproduktion i jämförelse med elbehovet, säger statsministern.

På grund av att flera kärnkraftsreaktorer inleder underhåll är risken att elpriserna stiger än mer, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Därför behövs det både mer elproduktion och "en ökad robusthet", enligt ministern.

På pressträffen presenteras även nya förslag. Regeringen ska återkomma med ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät och Energimyndigheten innan årsskiftet om planerbar produktion för att öka försörjningstryggheten.

Det gäller bland annat att förstärka kartläggningen för att säkerställa ytterligare kapacitet samt löpande redovisa upphandlingar av planerbar produktion.

Vidare ska staten "visa vägen" genom att spara energi hos sina myndigheter. Den nationella kampanjen om att spara el ligger kvar.

Regeringen håller pressträff gällande energikrisen. Med på pressträffen är statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), samt generaldirektörerna för Svenska kraftnät och Energimyndigheten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt