Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordea

Nordea spår räntetopp först senare i vår - Boränteprognos

Nordea bedömer att hypoteksinstituten lär höja 3-månadersräntan i linje med Riksbankens räntehöjning och möjligen något till i februari. Därefter bör toppen mer eller mindre vara nådd. Efter dagens höjning blir det därmed allt mindre intressant att binda sina bolån, skriver Nordea i Boränteprognosen.

Riksbanken höjde i morse styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50 procent och signalerade fortsatta höjningar nästa vår.

Efter många år med mycket låg ränta har Riksbanken och flera andra centralbanker höjt räntorna mycket kraftigt på kort tid. Det biter och syns allt tydligare i ekonomierna som nu bromsar tvärt, skriver Nordea.

Nordea menar att det nu inte är lämpligt att höja räntan så mycket mer. Svag efterfrågan lär även dämpa inflationen då det blir allt svårare för företag att skicka vidare kostnadsökningar och höja priser.

"Det är därmed långt ifrån säkert att den räntehöjning som Riksbanken signalerar i april blir av. Min bedömning är att svensk ekonomi vid det tillfället är så pass svag att det inte är lämpligt eller behövs", säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

2022-11-243 månjuni-23dec-23dec-24
Reporäntan2,502,752,752,752,00
Boränta Nordea
3 mån4,595,255,255,254,40
2 år4,694,804,704,704,30
5 år4,594,604,454,454,05


http://media.finwire.com/media/FWM007F462-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt