Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Metacon

Metacon satsar på organisk och förvärvsdriven strategi - vd

Vätgasspecialisten Metacon fyllde under sommaren på sin kassa med 139 miljoner kronor före emissionskostnader. Kapitalet skall användas för att kapitalisera på den växande marknaden för grön vätgas. Bolaget arbetar just nu på en utvecklad strategi för både organisk tillväxt och förvärv.

“Vätgas har en enorm potential i omställningen till ett fossilfritt samhälle och Sverige har både genom grön el, biogas och vår befintliga etanolproduktion och distribution till mackarna en jätteförutsättning att kunna erbjuda grön vätgas med vår teknologi. Blickar vi ut internationellt i vår närhet är Tyskland högintressant”, säger vd Christer Wikner.

Metacon har precis tagit klivet från NGM till Nasdaq First North. I våras klubbade bolaget ett minst sagt ambitiöst tillväxtmål. År 2025 skall omsättningen ha växt till en halv miljard kronor. Företaget ska också nå ett positivt kassaflöde senast före utgången av 2025. I det andra kvartalet var omsättningen 20 miljoner kronor, upp rejält från 38 tusen kronor motsvarande period i fjol.

“Det händer väldigt mycket inom vätgasområdet just nu, vilket är spännande för Metacon. Det gjorde det även innan kriget, men kriget har adderat en dimension till, nationell energi- och bränslesäkerhet. Vätgas är därför verkligen högaktuellt i Europa”, säger han.

“Vi kan inte och skall inte springa på allt. Jag tror många läser om riktigt stora satsningar inom vätgas just nu. De allra största klarar vi inte av ännu så länge. Vi har fortfarande en för liten balansräkning. Men det finns väldigt många mindre och mellanstora affärer och där kommer vi att vara en stark aktör i närmaste fasen”, fortsätter Wikner.

Metacon har även valt att begränsa sitt fokus geografiskt. Fokusmarknader är Tyskland, som är Europas största ekonomi och som har stora satsningar på just vätgas samt Norden. Flera östeuropeiska länder som Polen, Slovakien och Rumänien är intressanta och man har även stora oexploaterade möjligheter i Kina. Enligt Wikner finns det absolut tillräckligt för det svenska tech-bolaget att göra på dessa marknader.

Vätgasbolaget har presenterat en rad satsningar som man avser att använda sin emissionslikvid till, däribland en utökning av produktionskapaciteten genom utökade lokaler, inköp och installation av en automatisk produktionslinje för beläggning av katalysatorer samt utvecklingsarbete för att skala upp reformrar (vätgasgeneratorer), för-reningsenhet för rågas och kapacitet att engagera externa kontraktstillverkare för volymproduktion. Men kapitalet planeras även att användas till rörelsekapital samt etablering av en leasingmodell för start av distribution av reformerprodukterna.

Bolaget arbetar också på en förvärvsstrategi. ”Vi vill komplettera verksamheten med komponenter där vi ser luckor och behov idag. Vi kan tänka oss både horisontella och vertikala förvärv. Vi vill utveckla vår verksamhet så att vi kan tillhandahålla en större lösning”, säger Wikner. Han ser gott om möjligheter till förvärv som kan komplettera eller förstärka Metacon.

Metacon har ännu inte nått lönsamhet i rörelsen. Detta följer enligt Wikner plan och det kommer att fortsätta att se ut så den närmaste tiden. Lönsamheten kommer däremot med hävstång i takt med att bolaget växer och blir större, uppger han. Under de kommande åren är dock Metacon i ett expansionsläge där man bygger en position inom den framtida gigantiska globala marknaden inom grön vätgas.

“Marknaden etableras nu och då vill vi investera och ta en bra position. På lång sikt är detta en jättemöjlighet för oss”, avslutar Wikner.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Metacon

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Metacon

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt