Metacon satsar på organisk och förvärvsdriven strategi - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Metacon satsar på organisk och förvärvsdriven strategi - vd

Metacon

Vätgasspecialisten Metacon fyllde under sommaren på sin kassa med 139 miljoner kronor före emissionskostnader. Kapitalet skall användas för att kapitalisera på den växande marknaden för grön vätgas. Bolaget arbetar just nu på en utvecklad strategi för både organisk tillväxt och förvärv.

“Vätgas har en enorm potential i omställningen till ett fossilfritt samhälle och Sverige har både genom grön el, biogas och vår befintliga etanolproduktion och distribution till mackarna en jätteförutsättning att kunna erbjuda grön vätgas med vår teknologi. Blickar vi ut internationellt i vår närhet är Tyskland högintressant”, säger vd Christer Wikner.

Metacon har precis tagit klivet från NGM till Nasdaq First North. I våras klubbade bolaget ett minst sagt ambitiöst tillväxtmål. År 2025 skall omsättningen ha växt till en halv miljard kronor. Företaget ska också nå ett positivt kassaflöde senast före utgången av 2025. I det andra kvartalet var omsättningen 20 miljoner kronor, upp rejält från 38 tusen kronor motsvarande period i fjol.

“Det händer väldigt mycket inom vätgasområdet just nu, vilket är spännande för Metacon. Det gjorde det även innan kriget, men kriget har adderat en dimension till, nationell energi- och bränslesäkerhet. Vätgas är därför verkligen högaktuellt i Europa”, säger han.

“Vi kan inte och skall inte springa på allt. Jag tror många läser om riktigt stora satsningar inom vätgas just nu. De allra största klarar vi inte av ännu så länge. Vi har fortfarande en för liten balansräkning. Men det finns väldigt många mindre och mellanstora affärer och där kommer vi att vara en stark aktör i närmaste fasen”, fortsätter Wikner.

Metacon har även valt att begränsa sitt fokus geografiskt. Fokusmarknader är Tyskland, som är Europas största ekonomi och som har stora satsningar på just vätgas samt Norden. Flera östeuropeiska länder som Polen, Slovakien och Rumänien är intressanta och man har även stora oexploaterade möjligheter i Kina. Enligt Wikner finns det absolut tillräckligt för det svenska tech-bolaget att göra på dessa marknader.

Vätgasbolaget har presenterat en rad satsningar som man avser att använda sin emissionslikvid till, däribland en utökning av produktionskapaciteten genom utökade lokaler, inköp och installation av en automatisk produktionslinje för beläggning av katalysatorer samt utvecklingsarbete för att skala upp reformrar (vätgasgeneratorer), för-reningsenhet för rågas och kapacitet att engagera externa kontraktstillverkare för volymproduktion. Men kapitalet planeras även att användas till rörelsekapital samt etablering av en leasingmodell för start av distribution av reformerprodukterna.

Bolaget arbetar också på en förvärvsstrategi. ”Vi vill komplettera verksamheten med komponenter där vi ser luckor och behov idag. Vi kan tänka oss både horisontella och vertikala förvärv. Vi vill utveckla vår verksamhet så att vi kan tillhandahålla en större lösning”, säger Wikner. Han ser gott om möjligheter till förvärv som kan komplettera eller förstärka Metacon.

Metacon har ännu inte nått lönsamhet i rörelsen. Detta följer enligt Wikner plan och det kommer att fortsätta att se ut så den närmaste tiden. Lönsamheten kommer däremot med hävstång i takt med att bolaget växer och blir större, uppger han. Under de kommande åren är dock Metacon i ett expansionsläge där man bygger en position inom den framtida gigantiska globala marknaden inom grön vätgas.

“Marknaden etableras nu och då vill vi investera och ta en bra position. På lång sikt är detta en jättemöjlighet för oss”, avslutar Wikner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Metacon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Metacon

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt