Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Jansson ser inget behov av stora räntehöjningar framåt

Det finns bra chanser att slippa en höginflationsscenario i Sverige liknande den under 1970- och 80-talet. Det uppgav vice riksbanksordförande Per Jansson under ett tal, rapporterar Reuters.

Jansson sade att den höga inflationen under de årtiondena berodde på att den ekonomiska politiken vid den tiden inte motverkade utvecklingen tillräckligt bra.

Den genomsnittliga inflationen i Sverige under 70- och 80-talet låg på 8 procent.

Dagens inflation ligger högre än så, men enligt Jansson behövs det inte fler rejäla höjningar för att få ner den. Enligt honom kan det räcka med de 2,5 procent där styrräntan ligger idag. Det kan dock också bli aktuellt med att behöva göra mer än så.

"Men bakom allt detta finns ett liknande tänkande../.../..det handlar inte om att göra ytterligare stora höjningar”, sade han.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt