Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Geely

Geely säljer allt i Daimler Truck, öppnar för Li Shufu att ta plats i Volvos styrelse

Kinesiska Geely har sålt sin post på 6,3 procent i tyska lastbilstillverkaren Daimler Truck, rapporterar Bloomberg News.

Aktierna avyttrades för cirka 1,5 miljarder euro. Efteråt lämnas Geely kvar med ett ägande i Mercedes-Benz. Bilföretaget och Daimler Truck ingick tidigare i ett bolag, tills Daimler Truck kom att knoppas av 2021.

Efter avyttringen i Daimler Truck kan det bli aktuellt för Geely att flytta fram positionerna i Volvo, skriver Dagens industri. Personer med lång erfarenhet inom ägarstyrning säger att reträtten kan leda till att Geelys största ägare Li Shufu tar plats i Volvos valberedning och därefter i styrelsen.

”Det är en jättenyhet att Li Shufu säljer i Daimler. Valberedningen i AB Volvo lär få kinesisk närvaro”, säger en av personerna.

Geely har tidigare nekats styrelserepresentation på grund av sitt ägande i Daimler Truck, som är en rival till Volvo.

Geely äger 8,2 procent av Volvo. Man är också största ägare i Volvo Cars med drygt 80 procent av aktierna.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-16/chinese-billionaire-sells-1-5-billion-daimler-truck-stake

https://www.di.se/nyheter/li-shufus-nya-storaffar-ritar-om-spelplanen-for-ab-volvo/

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Daimler

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.