Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fyndläge

Fyndläge på vissa bostäder efter årets aktiekrasch - Di

Dagens industri har tittat närmare på börsens bostadsdbolag efter årets börsras i sektorn.
Undersökningen visar att det går att köpa bostäder i Sverige för 14 800 kronor per kvadratmeter.

"För att få fram det priset har vi tagit börsvärdet samt bolagens lån – företagsvärdet – genom uthyrbar yta. Det kan vara lockande att bara ta börsvärdet, det som man köper in sig i på börsen, men som aktieägare blir man även ansvarig för skulderna som bolaget har. Det är lite som en bostadsrätt – man blir även ansvarig för sin respektive del av lånen i sin förening", skriver Dagens industri.

Klarabos börsvärde är drygt 2 miljarder kronor, men bolaget har även cirka 5 miljarder i lån. Företagsvärdet på 7 miljarder dividerat med drygt 490 000 kvadratmeter uthyrbar yta ger 14 800 kronor per kvadratmeter, vilket är billigast i gänget. På börsen värderas bostäderna cirka 3 miljarder kronor under det bokförda värdet på cirka 10 miljarder. De flesta av fastigheterna finns på medelstora orter i Sverige som Visby och Trelleborg där många bostadsrättsköpare säkert skulle tycka 14 800 per kvadratmeter är ett fynd, skriver Di.

Även Heba och John Mattson har kommit ned rejält i pris i år. Här ligger genomsnittet på 43 500 respektive 33 100 kronor per kvadratmeter. K-Fastigheter har en värdering på nära 47 500 kronor per kvadratmeter.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Heba

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt