Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fondförvaltare ser spännande lägen i medicintekniksektorn

Aktier inom medicinteknik har utvecklats svagt i år och för högt värderade sådana är nedgångarna motiverade. Nu börjar dock en del bolag inom sektorn se intressanta ut, menar Viktor Elmsjö, förvaltare av fonden Hälsa och Ny Teknik på Öhman Fonder.

"Många av de bolag vi tittar på har kommit ner ganska mycket så härifrån ser det spännande ut", säger fondförvaltaren i en intervju med Finwire.

Den relativt nystartade fonden fokuserar på bolag med betydande innovationshöjd, vars produkter gör stor skillnad för patienter, vilket underlättar vid godkännandeprocesser och ersättning från försäkringsbolag. Vidare tittar man främst på bolag redan bevisat sig i viss mån.

"Vi ser gärna att bolagen redan har en färdig produkt men som kanske står inför en global lansering. Ett exempel är Bonesupport som hade lanserat i några länder och som nu lanserar i USA. Vi tar hellre kommersiell risk så att vi kan utnyttja vår kunskap, våra kontaktnät och djupdyka i data, snarare än att ta utvecklingsrisk", svarar Elmsjö.

Bonesupport har klättrat upp och blivit fondens största innehav med 7,6 procent av portföljen. Bolaget tillverkar injicerbara biokeramiska bengraftsubstitut som används vid benfrakturer och som ombildas till en patients eget ben. Produkten har även en förmåga att frisätta läkemedel såsom antibiotika, vilket är en stor fördel jämfört med konkurrerande behandlingar.

Ett annat bolag som återfinns i portföljen och som Elmsjö lyfter fram är Tobii Dynavox, som utvecklar kommunikationshjälpmedel till bland annat personer med funktionsnedsättningar. Bolaget har en penetration på ynka 2 procent och det finns alltså stora tillväxtmöjligheter.

"Historiskt har Tobii Dynavox vuxit bra, men det är en ganska trögrörlig marknad där exempelvis sjukvårdssystem och ersättning från försäkringsbolag måste vara på plats innan man kan sälja sin produkt. Samtidigt bygger de väldigt höga vallgravar och man är dominerande på den här marknaden. Jag tror att de kan fortsätta växa med 10 procent under väldigt lång tid, samtidigt som de inte är så beroende av konjunkturen", förklarar fondförvaltaren.

Elmsjö sätter punkt genom att hylla innovationskraften i Norden.

"Det finns otroligt många medicinteknikbolag i Norden, vilket är starkt kopplat till våra fina universitet där det bedrivs medicinsk forskning i världsklass. Sedan har vi haft stora bolag som flyttat till länder som Kina och Indien där det är billigare att bedriva forskning. De anställda blev kvar i Norden och en del valde att starta egna bolag som vi nu ser kommer till börsen. Så Norden är ett fantastiskt ekosystem för mindre medicintekniska bolag", avslutar Elmsjö.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Bonesupport

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt